5.1.2017 12:58

Ο Χιώτης Καραγκιοζοπαίκτης

Ο 17ΧΡΟΝΟΣ ΜΙΧ. ΚΑΝΤΗΛΩΡΟΣ ΣΤΗΝΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΝΤΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΓΕΥΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Κόντρα στο ρεύμα της γενιάς του που θέλει τα παιδιά στημένα απέναντι σε μια οθόνη, υπολογιστή, βιντεοπαιχνιδιού ή τηλεόρασης, ο 17χρονος Μιχ. Καντήλωρος γοητεύεται από τον μπερντέ και τις φιγούρες του Καραγκιόζη.

Η πρώτη επαφή

Πιτσιρικάς γνωρίστηκε με το θέατρο σκιών στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του τον πήγε να δει μια παράσταση του Πάνου Καπετανίδη. Αυτό ήταν, ο μικρός τότε Μιχάλης εντυπωσιάστηκε με τις φιγούρες, τον μπερντέ, τη μουσική και τους πρωταγωνιστές του θεάτρου σκιών και κόλλησε το μικρόβιο. Μετά από χρόνια έγινε μαθητής του Π. Καπετανίδη και είναι μέχρι σήμερα.

Φτιάχνει μόνος τις φιγούρες του, γράφει το σενάριο, επιμελείται τα πάντα σε μια παράσταση Καραγκιόζη από την αρχή ως το τέλος της. Μπορεί πλέον να φτιάξει φιγούρες από χαρτί, πλαστικό μέχρι και δέρμα.

 

Από μαθητής δάσκαλος

Δεν σταματά όμως εκεί προσπαθεί να μεταλαμπαδεύει την αγάπη του για το θέατρο σκιών και στους μικρότερους μέσα από τις παραστάσεις του και μέσα από το εργαστήριο που ήδη λειτουργεί στον ΜΕΟΘ. "Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τις φιγούρες και ανυπομονούν να φτιάξουν μόνα τους κι άλλες ενώ δεν είναι λίγα κι εκείνα που προχωρούν και μου δείχνουν ή προτείνουν πράγματα" λέει ο Μιχάλης στο politischios.gr.

 

Αγέραστος ο καραγκιόζης

Ο ίδιος δεν μπορεί επακριβώς να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει τον Καραγκιόζη τόσο διαχρονικό. Διασκέδαζε με αυτόν ένα παιδί του 1960 και με το ίδιο έργο μπορεί να διασκεδάσει κι ένα σημερινό παιδί. "Δεν ξέρω ίσως είναι οι φιγούρες ίσως και αυτή η αμεσότητα του καραγκιόζη", σημειώνει.

Στις παραστάσεις του  αυτοσχεδιάζει συχνά, προκαλεί και προσκαλεί το κοινό του να πάρει μέρος σε αυτές και πολλές φορές από τις απαντήσεις των παιδιών θα ξεκινήσει ένας αυτοσχεδιασμός που θα οδηγήσει από άλλη οδό στο γνωστό ευχάριστο τέλος της κάθε περιπέτειας του Καραγκιόζη.

 

Και με βοηθό

Από το εργαστήριο των Θυμιανών ξεφυτρώνουν φιντανάκια τα οποία χρησιμοποιεί ο Μιχάλης στις παραστάσεις του. "Ο Ν. Αρακάς είναι μαθητής μου και με βοηθά στις παραστάσεις μου. Πρέπει να είμαστε συντονισμένοι, να μην αφαιρεθούμε ούτε μια στιγμή, αν κάποιος από τους δυο "φύγει" από την παράσταση, ο καραγκιοζοπαίκτης είναι χαμένος, τελείωσε".

Την ώρα της παράστασης υπάρχει η μουσική αλλά τα χέρια για τις κινήσεις στις φιγούρες και η ομιλία πρέπει να είναι σε πλήρη συντονισμό.

Ο Μιχάλης στήνει τον μπερντέ του όπου τον καλούν, αφού πλέον βλέπει σε αυτήν την ίσως τη μελλοντική επαγγελματική του αποκατάσταση.

 

Δείτε τη συνέντευξη που μας έδωσε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ