30.3.2016 9:33

Ο Γλάρος Ιωνάθαν σήμερα στο Ομήρειο

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ

Ένα έργο που μιλάει για την διαφορετικότητα και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θα παρουσιαστεί σήμερα στο Ομήρειο από τους ηθοποιούς της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.  «Ο Γλάρος Ιωνάθαν» του Ρίτσαρντ Μπαχ είναι μια ξεχωριστή παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι που περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία για αυτό που πραγματικά είναι. Ο γλάρος Ιωνάθαν είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους γλάρους αφού του αρέσει να πετάει όχι μόνο για να βρει φαγητό αλλά επειδή πραγματικά το απολαμβάνει. Η συνήθεια του όμως αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από το σμήνος του με αποτέλεσμα να τον απομονώσουν. Ο Ιωνάθαν μόνος του προσπαθεί να βελτιώσει την τεχνική του πετάγματος, να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες και τελικά να πετάξει μακριά και να βρει ένα άλλο σμήνος γλάρων που επίσης αποτελείται από εκδιωγμένους γλάρους που ο καθένας εξορίστηκε από το σμήνος του για διάφορους λόγους. Ο Ιωνάθαν αρχίζει να πετά χαρούμενος μαζί τους και απίστευτα ευτυχισμένος που κατόρθωσε να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή και δεν αρκέστηκε απλά και μόνο στην επιβίωση του.

Στην παράσταση οι ηθοποιοί, με τη συνεργασία του κοινού, συνδημιουργούν την ιστορία του γλάρου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα αφήγησης, όπως μαριονέτες γλάρων, κοστούμια, κουκλοθέατρο, μουσική, πρόζα και παντομίμα. Η αφήγηση αλλάζει χέρια, σώματα και στόματα, καθώς θεατές και ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους του Ιωνάθαν, των άλλων γλάρων και των στοιχείων της φύσης. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές παρακολουθούν από διαφορετικές οπτικές την ιστορία και, ως τολμηροί γλάροι, παρακινούνται να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να μη διστάσουν να πετάξουν, όσο πιο μακριά μπορούν.

Την σκηνοθεσία της παράστασης, την θεατρική διασκευή και σκηνογραφία υπογράφει ο Πάρις Μέξης ενώ η μουσική είναι του Νίκου Κηπουργού. Στο έργο συμμετέχει και η Χιώτισσα εκ Κουρουνίων ηθοποιός Μαρία Μοσχούρη.

Εκτός από την σημερινή παράσταση στο Ομήρειο θα δοθούν τρεις κλειστές παραστάσεις στις Φυλακές Χίου, στο Ειδικό Σχολείο και στο Σχολείο Βολισσού.

Η παράσταση έχει διάρκεια 50 λεπτών και εκτός από την Μαρία Μοσχούρη παίζουν οι ηθοποιοί:  Άντρη Θεοδότου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Θεοδώρα Ντούσκα και Ουσίκ Χανικιάν. Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος βαβαδάκης, Σκηνογραφία: Γιωργίνα Γερμανού.

Ώρα έναρξης: 20:00

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ