26.7.2021 10:28

Ο Γαλλικός Φιλελληνισμός και η Χίος

Ημερίδα του Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» από το Αρχοντικό Ρίζικο- Στόχος η ανάδειξη των διαχρονικών σχέσεων Ελλήνων και Γάλλων

Ξεκίνησε την Κυριακή η ημερίδα που διοργάνωσε το Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» με θέμα την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στην ημερίδα ο «π» συνάντησε τον Καλλιτεχνικό Σύμβουλο του Φεστιβάλ, Α. Καλογερά o οποίος αναφέρθηκε στα μέρη της ημερίδας:

«Η μια ενότητα που πραγματοποιείται στο Αρχοντικό Ρίζικο είναι η ημερίδα, το ρεσιτάλ πιάνου και η συναυλία Ελλήνων και Γάλλων συνθετών. Η άλλη ενότητα θα πραγματοποιηθεί στην Μονή Αγίου Μηνά την Πέμπτη όπου θα ασχοληθούμε με τους Βυζαντινούς Ύμνους».

Ο Γαλλικός Φιλελληνισμός αλλά και οι μεταξύ τους πνευματικές σχέσεις απασχόλησαν τους εισηγητές αλλά και μουσικούς. Σκοπός ήταν να αναδείξουν μέσα από την αποτύπωση των σχέσεων των Ελλήνων και Γάλλων τη διαχρονικότητα που τις διέπουν καθώς όπως δήλωσε ο κ. Καλογεράς:

«Οι σχέσεις δεν ήταν εκείνη τη στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης αλλά υπήρχαν και πριν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να υπάρχουν».

Μεταξύ των εισηγητών ήταν η Ε. Αποστόλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ και η Ευτυχία Βλυσίδου, Φιλόλογος-Ιστορικός, τ. Διευθύντρια Δ/θμιαςΕκπ/σης Χίου.

Γάλλοι και Έλληνες συνθέτες που έζησαν στη Γαλλία ή και Γάλλοι που έζησαν στη Χίο αποτέλεσαν και το περιεχόμενο των κομματιών που ακούστηκαν στο ρεσιτάλ πιάνου από την μουσικό, Ντιάνα Βρανούση.

Το μουσικό πρόγραμμα παρουσίασε ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, ο οποίος δήλωσε στον «π» πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» για τη Χίο και όχι μόνο:

«Οι Χιώτες πρέπει να στηρίξουν το φεστιβάλ και να ενδυναμώσουν την προσπάθεια αυτή γιατί προσφέρει πρωτότυπα πράγματα καθώς γίνονται για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ».

Κλείνοντας ο κ. Μονεμβασίτης αναφέρθηκε στην σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλλει η οικογένεια «Καλογερά» καθώς αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία που με πολύ κόπο κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό πλούτο για το νησί της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ