9.3.2016 16:24

Μουτσουναριές στα Καρδάμυλα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ-ΑΝΤΙΒΑΔΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Μπορεί οι απόκριες στο νησί μας για τους περισσότερους να είναι συνυφασμένες με την «Μόστρα» και τα έθιμα των νοτιοχώρων αλλά υπάρχει και ένα  βόρειο κομμάτι με εξίσου σημαντικές και όμορφες αποκριάτικες παραδόσεις.

Ένα τέτοιο έθιμο είναι και οι «Μουτσουναριές», που αναβιώνονται με μεγάλη επιτυχία  τα τελευταία 11 χρόνια από τον Φιλοπρόοδο όμιλο Καρδαμύλων.  Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο εντοπίζεται πολλούς αιώνες πίσω όπου οι βοσκοί φορούσαν δέρματα, προβιές και αυτοσχέδιες μάσκες  και έβγαιναν στους δρόμους και στις πλατείες των Καρδαμύλων ως κουδουνάτοι. « Έφτιαχναν  φορεσιές από τσουβάλια, έβαφαν τα πρόσωπα μαύρα, φορούσαν τις κουδούνες από τα πρόβατά τους  και χόρευαν γύρω από τις φωτιές.», δηλώνει στον «π» η Πρόεδρος του ΦΟΚ Ειρήνη Κοντού. 

Θεατρικά δρώμενα και βραβεία

Οι Μουτσουνιαριές αναβιώνονται την τελευταία Κυριακή των Αποκριών και σύμφωνα με την Πρόεδρο στις εκδηλώσεις συμμετέχουν ενεργά το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο και Λύκειο Καρδαμύλων καθώς και ο σύλλογος. « Τα σχολεία μας παρουσιάζουν θεατρικά δρώμενα και ο σύλλογος βραβεύει τους διαγωνιζόμενους. Έχουμε τρία χρηματικά βραβεία αξίας 150,100.50 ευρώ», είπε η Ε. Κοντού.

Ο Γάμος

Εκτός όμως τα θεατρικά δρώμενα που παρουσιάζουν τα σχολεία, αναβιώνετε και το έθιμο του παραδοσιακού Καρδαμυλίτικου γάμου. « Η νύφη είναι άντρας και ο γαμπρός γυναίκα. Περιφέρεται το νεόνυμφο ζεύγος στην πλατεία των άνω Καρδαμύλων και ο σύλλογος μοιράζει μπομπονιέρες -ζεβλεπιές στους καλεσμένους. Οι ζεβλεπιές είναι μαλακά στραγάλια, καρύδια, αμύγδαλα και παστελαριές και ήταν οι μπομπονιέρες που δίνονταν παλιά στους γάμους», αναφέρει η πρόεδρος του ΦΟΚ, συμπληρώνοντας ότι μαζί  με τις μπομπονιέρες μοιράζεται σε όλους τους παρευρισκόμενους και το παραδοσιακό μπουρέκι.

Δετός και αντιβαδιάσματα

Παράλληλα η Πρόεδρος του ΦΟΚ υπογραμμίζει ότι όλοι οι μασκαρεμένοι χορεύουν τον δετό χορό όπου περιλαμβάνει τραγούδια για τους ξενιτεμένους. « Εκτός από τον δετό αναπαριστούμε και τα αντιβαδιάσματα. Πρόκειται για σατυρικά δίστιχα που τραγουδούσαν εναλλάξ το σόι της νύφης και του γαμπρού αντικρούοντας ουσιαστικά τα παινέματα», καταλήγει η Ειρήνη Κοντού προσκαλώντας τους Χιώτες να δώσουν το παρόν την Κυριακή στις «Μουστουναριές» για να βιώσουν και τις απόκριες των Βορειοχώρων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ