10.4.2017 10:26

«Μικρότερη με τη ζωγραφική έβγαζα τα εσωτερικά απωθημένα μου»

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΟΣΜΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Σουρεαλιστική, υπερεαλιστική χαρακτηρίζει την τεχνική της στη  ζωγραφική η Καλλιόπη Κοσμά, ένα συνδυασμό ρεαλιστικού και φανταστικού μαζί. Το επάγγελμα της – οικιακά -  είναι το πιο δύσκολο για μια γυναίκα και η ζωγραφική το χόμπι της, μαζί με άλλες καλλιτεχνικές ενασχολήσεις. Άλλωστε δεν ασχολείται με αυτό βιοποριστικά, αφού  τα έσοδα είναι ελάχιστα και τα περισσότερα έργα της τα χαρίζει. Στον καμβά αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της, εκ  φύσεως ευγενική και συγκρατημένα αισιόδοξη η ζωγραφική της ματιά. Δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά ο καλλιτεχνικός της κόσμος με δασκάλα τη Μαρία Σαρρή, στην οποία μαθήτευσε  το 1991.

«Μικρότερη ζωγράφιζα και έβγαζα τα εσωτερικά απωθημένα μου», εξομολογείται.

Το ίδιο  μοτίβο μεταφέρει και στα ρούχα που ράβει παρακολουθώντας μαθήματα στην ΠΕΚΕΒ με δασκάλα τη Μαρκέλλα Κοϊνάρη.

Συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις και την πρωτογνωρίσαμε ως μία από τα μέλη της ομάδας των «Καλλιτεχνών εν δράσει», που τάραξαν ευχάριστα τα νερά του πολιτιστικού μας χάρτη.

 

Παναγία Κρήνα

Σημαντικό σταθμό στη ζωή της θεωρεί και τη φοίτηση της  στο φροντιστήριο Αγγλικών της αλησμόνητης Ηρώς Μπιρλή, η οποία προωθούσε γενικότερα την ενασχόληση με τα πολιτιστικά. Σε ένα ζωγραφικό διαγωνισμό του εκπαιδευτηρίου  ζωγράφισε την Παναγία Κρήνα,  κατέκτησε  την τρίτη θέση και αυτό ήταν το δαδί που φούντωσε τη φλόγα και συνειδητοποίησε το πεπρωμένο της.

Επιρροές

Ακολούθησε  η συμμετοχή της στον Όμιλο Επιμόρφωσης Γονέων στο Βροντάδο, όπου παράλληλα ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Θεωρεί ότι ο Όμιλος ήταν ένα σημαντικό σχολείο για όλα τα μέλη του με πολυσχιδή και παραγωγική δράση. Εκεί θεωρεί ότι πέρασε επτά από τα καλύτερα πολιτιστικά και κοινωνικά χρόνια της ζωής της.                       Την καλλιτεχνική προσωπικότητα και την τεχνική της διαμόρφωσαν και οι σημαντικές  επιρροές  από  τα φροντιστήρια ζωγραφικής δίπλα σ το Νίκο Γιαλούρη, αγιογραφίας με το Νίκο Φράσκο και ακουαρέλας με τη Ρίτα Χαρτουλάρη. Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές τεχνικές.

Ντεκουπάζ

Τώρα έχει βρει και ένα άλλο απάνεμο λιμάνι. Την τεχνική και τις κατασκευές με ντεκουπάζ με τη στιβαρή καθοδήγηση της ταλαντούχας Σταυρούλας Καρκατζούλη.

«Με συνεπήρε αυτή η τελευταία ενασχόληση μου, ασχολούμαι αρκετά και έχω δημιουργήσει ήδη αρκετά κομμάτια. Είναι μια νέα τεχνική που διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα επειδή  δεν απαιτεί εξειδικευμένη δεξιότητα, μπορούν να ασχοληθούν όλοι με αυτή την δημιουργική τεχνική», υπογραμμίζει.

  Δημιουργική, πολυτάλαντη και πάντα ανήσυχη πιθανότατα θα μας εκπλήξει και με άλλες πολιτιστικές δράσεις στο μέλλον. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ