1.3.2018 15:53

Μία οφειλόμενη τιμή που έχει ξεχαστεί

Το χρέος της Χίου έναντι του ζεύγους Ξυλά, των εμπνευστών και δωρητών του Ομηρείου.

Το μεγαλύτερο έργο προσφοράς του χιωτοκαρδαμυλίτικου εφοπλισμού, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που έκτισε το ζεύγος Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, κόστισε τότε περί τα 230 εκατομμύρια δραχμές επί οικοπέδου ιδιοκτησίας Δήμου Χίου, αξίας περί τα 11 εκατομμύρια δραχμές, τότε.

Συμπολίτης μηχανικός (περί το 1979) με τις κατασκευαστικές δυνατότητες των συνεργείων που διέθετε, προσήλκυσε το ενδιαφέρον του αείμνηστου Μιχαήλ Ξυλά και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του, επισκεπτόμενος τα γραφεία του στον Πειραιά, για να δώσει προσφορά για την κατασκευή. Εκεί, με τρεις φράσεις, ο ευεργέτης έδωσε το προσωπικό του στίγμα και την κοσμοθεωρία του.

Ζήτησε να συνεργασθεί με τον αρχιτέκτονά του, κ. Εμμανουηλίδη, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του κτηρίου. Εφόσον του ανατεθεί, να ανταποκριθεί πλήρως, κάνοντας αυτό που λέμε στην πράξη, άψογη δουλειά και να δώσει τιμές εργασιών, οι οποίες να του εξασφαλίζουν  ένα λογικό κέρδος.

Τελικά επιλέχθηκε άλλος συμπολίτης, εργολήπτης, το προχώρησε μέχρι ενός σημείου και ο Μ. Ξυλάς, επειδή πικράθηκε από τις μεγάλες καθυστερήσεις, το συνέχισε με μη Χιώτη εργολήπτη, στον οποίο έδωσε ένα μεγάλο οικονομικό δώρο λόγω της ταχύτατης και σωστής αποπεράτωσης του.

Αντί να αγοράσει, έστω και στη διπλάσια τιμή, το οικόπεδο του Δήμου και να το ονομάσει Ξυλάδειο Πνευματικό Κέντρο, προτίμησε να το ονομάσει Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και να το ενισχύσει οικονομικά, πραγματοποιώντας μεγάλες δωρεάν εκδηλώσεις όπως την Μετροπόλιταν Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικής κ.λπ..

Κι εμείς πως ανταποκριθήκαμε απέναντι σε αυτή την άδολη και μεγάλη προσφορά; Με κατάληψη από δύο φούχτες συμπολίτες και ανοχή απέναντι της από τους υπόλοιπους παρά πολλούς, μαζί και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ευτυχώς» που το αείμνηστο ζεύγος είχε αποδημήσει εις Κύριον και δεν έζησε την εκδήλωση αυτής της αηθούς αχαριστίας.

Όμως μέσα σε επιστολή ολίγων γραμμών, οι επίγονοι τους παρέδωσαν το Ίδρυμα στον σκόπιμα αδρανή Δήμο, με την υποσημείωση ότι: εμείς ήρθαμε για να δώσουμε κι όχι να πάρουμε.

Οι  φυσιολογικές εξελίξεις ήταν για μια εικοσαετία να μην γίνουν οι ανάλογες προσφορές από τον χιώτικο εφοπλισμό και το Ομήρειο να υποφέρει από έλλειψη συντήρησης και ωρών λειτουργίας.

Τελευταία μπήκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα  συντήρησης. Μήπως έστω και τώρα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους και να προσθέσουμε στην επιγραφή του «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου Δωρεάς Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά», με μία ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Χίου;

«π»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ