27.10.2016 13:33

Με τιμές αρχηγού Κράτους η υποδοχή της θαυματουργικής εικόνας

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ –ΚΟΙΝΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

Κάθε έλληνας του Πόντου διακρίνεται για τη βαθιά του θρησκευτική ευλάβεια, την προσπάθειά του να διατηρήσει στο ακέραιο την ποντιακή ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική  κληρονομιά αλλά και την τεράστια επιθυμία του να αντικρύσει και να προσκυνήσει έστω και για μία φορά στη ζωή του τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Σουμελά. Για τους Πόντιους της Χίου  αλλά και ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, η στιγμή που θα υποδεχθούν την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά δεν αργεί αφού απέμειναν μόλις 16 ημέρες από την άφιξή της, η οποία θα γίνει με τιμές αρχηγού Κράτους.

Η εικόνα θα φιλοξενηθεί στο νησί μας για τέσσερις ημέρες και η επιλογή των ημερομηνιών εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Χίου  δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία αφού αφενός συμπίπτει με τον εορτασμό των πολιούχων του νησιού Βίκτορος, Μηνά και Βικεντίου και αφετέρου με την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό!

Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις

Η εικόνα αναμένεται να  αφιχθεί στο νησί στις 11:00 το πρωί της 10ης Νοεμβρίου με ειδική στρατιωτική πτήση από τη Βέροια και θα τη συνοδεύουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του «Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης καθώς και εκπρόσωποι της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.  Η υποδοχή της ιεράς εικόνας θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και εν συνεχεία με στρατιωτικό ανοικτό όχημα θα μεταφερθεί στην Ιερά Μητρόπολη Χίου όπου θα τελεστεί παράκληση και θα  εκτεθεί σε 4ημερο Λαϊκό Προσκύνημα.  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας(16:30) μετά την έπαρση της σημαίας θα ακολουθήσει εσπερινός και στις 18:30 θα ξεκινήσει η κοινή λιτάνευση τόσο της εικόνας της Παναγίας της Σουμελά όσο  και της εικόνας των πολιούχων  της Χίου Βίκτωρος-Μηνά και Βικεντίου(Μητρόπολη, Απλωταριά, επίκληση στην πλατεία Βουνακίου, επιστροφή στη Μητρόπολη και λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 23:00).

Μαχητικά αεροσκάφη F16 και Ποντιακοί χοροί στην πλατεία Βουνακίου

Στην παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου  240 Πόντιοι Χιώτες,  ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές  θα κλείσουν την πολιτική παρέλαση  ενώ μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F16 θα εκτελούν υπερπτήσεις στον Χιακό ουρανό.  Μετά το πέρας της παρέλασης θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία Βουνακίου με τη συμμετοχή του Ποντιακού Συλλόγου «Ρίζου» ενώ το  απόγευμα στις 19:00 στο Ομήρειο θα πραγματοποιηθεί ανοικτή θεματική εκδήλωση .

Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της εικόνας στη Χίο θα πραγματοποιούνται δεήσεις, παρακλήσεις και ολονυκτίες.  

Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, της 96 ΑΔΤΕ , τιυ Δήμου Χiου και του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρουενώ σημαντική είναι η βοήθεια όλων των μελών του συλλόγου Ποντίων Χίου(Μιχάλης Παπαδόπουλος, Αστέριος Σαλτσίδης, Γιώργος Δουλκερίδης, Χρήστος Καραπατσακίδης και Δημήτρης Νικολαϊδης) καθώς  και του χοροδιδάκαλου Σαράντου Κωστίδη. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ