12.7.2022 9:41

Λογοτεχνικός τουρισμός στη Χίο (και στην Ικαρία)

Ο λογοτεχνικός τουρισμός στη Χίο υποκινήθηκε ουσιαστικά από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες των βιβλίων του Γιάννη Μακριδάκη, που κάθε καλοκαίρι καταφθάνουν στο νησί και περιηγούνται τους τόπους έμπνευσης των έργων του. Έτσι, έδωσαν την ιδέα στον συγγραφέα να οργανώσει αρχικά το πρόγραμμα “Λογοτεχνικός τουρισμός στη Χίο”, το οποίο επεκτάθηκε κατόπιν και στην Ικαρία και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων.

Σήμερα τον ρώτησα τι ακριβώς γίνεται εκεί:

«Ο λογοτεχνικός τουρισμός στη Χίο και στην Ικαρία περιλαμβάνει δωρεάν λογοτεχνικούς περιπάτους με ξεναγό εμένα στους τόπους που περιγράφονται στα βιβλια μου, επίσης θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε έργα μου, ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις αλλά και εργαστήρια λογοτεχνικής αφήγησης.

Στη Χίο, τόπους λογοτεχνικής ξενάγησης του προγράμματος αποτελούν το Φρούριο της πόλης, το ονομαστό Λωβοκομείο, η Μονή Μερσινιδίου, οι προσφυγικοί συνοικισμοί Καστέλο και Νοσοκομείου, το Πελινναίον όρος και τα μονοπάτια του, η κοιλάδα και τα ιαματικά λουτρά των Αγιασμἀτων, ενώ στην Ικαρία η περιπατητική διαδρομή προς τον φάρο του Κάβο Πάπα.»

Αν τυχόν βρεθείτε εκεί το καλοκαίρι, να οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος:

28 Ιουλίου, ώρα 20.00 στο Περιβόλι, στον Κάμπο της Χίου / Ομιλία του Γιάννη Μακριδάκη με θέμα: Η Χίος κατά την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Μία ιστορική και δύο λογοτεχνικές προσεγγίσεις μέσα από τα βιβλία του: 10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου, Οι βάρδιες των πουλιών και Ήλιος με δόντια. Αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα θα διαβάσει η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα. /// 13 Αυγούστου, ώρα 20.00 στο Περιβόλι, στον Κάμπο της Χίου / Από τον Ανάμιση ντενεκέ στο Ενάμισι δευτερόλεπτο φως και τα Απόνερα της Σοφίας. Λογοτεχνική εσπερίδα – συζήτηση για όλα τα βιβλία και τα 13 χρόνια συγγραφικής άσκησης. (Η συμμετοχή και στις δύο εκδηλώσεις είναι δωρεάν.)

Επίσης, να και το πρόγραμμα δωρεάν λογοτεχνικών περιηγήσεων στη Χίο, με τον Γιάννη Μακριδακη:

4 Αυγούστου, ώρα 18.30 Λωβοκομειο με το βιβλίο “Όλα για καλό” / 11 Αυγούστου, ώρα 18.30 Μονή Μερσινιδίου, με το βιβλίο “Η δεξιά τσέπη του ράσου” / 17 Αυγούστου, ώρα 18.30, Αγία Παρασκευή Καστέλο, με το βιβλίο “Οι βάρδιες των πουλιών” και κατόπιν μετάβαση στα Οθωμανικά λουτρά του Φρουρίου Χίου, όπου θα ανέβει η παράσταση των 4frontal. Η ήπια περιπατητική αυτή διαδρομή εντός πόλης, από το Καστέλο προς το Φρούριο Χίου θα περάσει μέσα από τον προσφυγικό συνοικισμό Νοσοκομείου, την βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, τα παλαιά βυρσοδεψεία και το ενάλιο τείχος του Φρουρίου σε μια προσπάθεια ανάδειξης μέρους της μεγάλης πολιτιστικής διαδρομής της πόλης Χίου, που έχει εμπνευστεί και προτείνει ο συγγραφέας. / 20 και 21 Αυγούστου, 18.00 Ροδώνας Βολισσού, παρασκευή χαρουπόμελου, βεγγέρα στο περιβόλι του συγγραφέα κ συζήτηση για το βιβλίο του “Τα απόνερα της Σοφίας”. / 25 Αυγούστου, ώρα 18.30 Φρούριο Χίου με το βιβλίο “Ήλιος με δόντια”.

Τέλος το πρόγραμμα λογοτεχνικός τουρισμός στη Χίο και στην Ικαρία κλείνει για το 2022 με το ομαδικό εργαστήριο λογοτεχνικής γραφής στα Θέρμα Ικαρίας, 16-22 Σεπτεμβρίου. Για διευκρινίσεις και πληροφορίες: viber 6977000744

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ