24.4.2024 11:36

Κουκλοπαιχνιδίσματα με τον Μάιλο

Μια κουκλοθεατρική παράσταση από την ομάδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κανένα παιδί δεν θέλει να χάσει.

Σάββατο 27/4/2024
Ώρα 11:30 π.μ.
Βιβλιοπωλείο Πυξίδα
Για παιδιά 4-7 ετών
Είσοδος δωρεάν

Μάγδα Βίτσου - Πλιάκα Κωνσταντίνα

Προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους σε ένα εργαστήριο-αφήγησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα του αυτισμού. Μέσα από την κουκλοθεατρική αφήγηση και εμψύχωση του παραμυθιού «Μάιλο: Ένα αστεράκι στην αυλή μας» θα αναδειχθεί η άγνωστη και τόσο παρεξηγημένη συμπεριφορά ενός παιδιού με αυτισμό αλλά και το δικαίωμά του στην αγάπη, τη φιλία, την αποδοχή και την ένταξη.
Παράλληλα, μέσα από την τεχνική του Διαλογικού Δράματος με κούκλες θα καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση των παιδιών και δεξιότητες όπως η συμπερίληψη και η αποδοχή.

Θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, όπου όλα τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν τον δικό τους Μάιλο και με ευχάριστο τρόπο, να αποκτήσουν γνώση για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των ατόμων με Αυτισμό και να καταρρίψουν ταμπού-προκαταλήψεις.

Σύντομα βιογραφικά
Η Μάγδα Βίτσου, Διδάκτωρ παιδαγωγικής του Θεάτρου, είναι μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζονται σε ζητήματα Εφαρμοσμένου Κουκλοθεάτρου, Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, πολυγλωσσίας και κοινωνικού βίου μειονοτικών ομάδων στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση.

Η Πλιάκα Κωνσταντίνα είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το κουκλοθέατρο εντάσσεται στα γενικότερα ενδιαφέροντά της. Στο πλαίσιο της πτυχιακής της ασχολείται με την επίδραση του κουκλοθεάτρου και της κατασκευής κούκλας στην αποδοχή της ετερότητας.

Μάιλο ένα αστεράκι στην αυλή μας

Τι συμβαίνει όταν ένα μικρό αστέρι όπως ο Μάιλο αποφασίζει να μιλήσει στα παιδιά προσχολικής-πρωτοσχολικής ηλικίας για τον αυτισμό; Εκπαίδευση και αγάπη που μοιράζεται και διαβάζεται παντού.
Το μικρό αστέρι με τη δική του πιο ιδιαίτερη συμπεριφορά, έρχεται να εξηγήσει τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με αυτισμό αλλά και να περιγράψει την απόρριψη που βιώνει από τα υπόλοιπα αστέρια. Την απομόνωση που νιώθει και την περιθωριοποίηση. Όταν όμως, η αστεροπαρέα καταφέρνει να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του και να εξηγήσει στους άλλους γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ο Μάιλο γίνεται αποδεκτός, ως ένα ξεχωριστό μέλος του ουρανού!

Η έκδοση του παραμυθιού είναι μια πρωτοβουλία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου». Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα χαρακτηριστικά του ατόμου με αυτισμό, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας κοινωνίας που ενσωματώνει τα άτομα με αυτισμό, ως μέλη με ίσα δικαιώματα στην αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία, την πλήρη κοινωνική συμμετοχή.

Η ψυχολόγος– συγγραφέας Μαρία Καλογεράκη και ο εικονογράφος Αλέξανδρος Τζάλλας εργάστηκαν εθελοντικά. Με την αγορά του, βοηθάτε τον Μάιλο να ταξιδέψει σε παιδικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Γνωρίστε το έργο και στηρίξτε τις δράσεις του Κέντρου μας στο www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ