9.1.2018 10:54

Η ζωή και το έργο του Λεωνίδα Μπουρνιά

Ο  αείμνηστος υπουργός, βουλευτής, Α` αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Κοινοβουλίου της Ευρώπης, Λεωνίδας Αντωνίου Μπουρνιάς, υπήρξε  μια εμβληματική φυσιογνωμία  της πολιτικής ζωής της Ελλάδας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.                                                                           

Στα 40 χρόνια της  πολιτικής του σταδιοδρομίας έχει να επιδείξει πλούσια εθνική, πνευματική, πολιτική και κοινωνική προσφορά. 

Αποτέλεσε βασικό στέλεχος των κυβερνήσεων της πρώτης περιόδου διακυβερνήσεως  του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κατά τη δεύτερη και  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το βιβλίο του συγγραφέα Γρηγόρη Δ. Σπανού «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤ. ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ (1919-1977) Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ»  από τον εκδοτικό οίκο «άλφα πι» που κυκλοφορεί από χτες στα βιβλιοπωλεία, είναι επιστέγασμα  μιας προσπάθειας  δύο ετών που έχει ξεκινήσει η ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα πραγματοποιήσουμε κι άλλες εκδόσεις  για τους εκλιπόντες Χιώτες πολιτικούς άνδρες που υπηρέτησαν τη χώρα και την παράταξη», μας πληροφορεί στον πρόλογο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου Πρόδρομος  Γ. Μανωλάκης.

 

Φόρος τιμής

Ο συγγραφέας επιχειρεί και αναδεικνύει τις θετικές πλευρές της κοινωνικής και πολιτικής δράσης του τιμώμενου προσώπου, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί σε θέματα που μπορεί να θέσουν σε αμφιβολία πολιτικές  πράξεις, προθέσεις και επιλογές.

 

Βιογραφικό

Ο διακεκριμένος πολιτικός γεννήθηκε στη Χίο στις 9 Μαΐου του 1909, έζησε τη φιλοξενία στο σπίτι του Μικρασιατών προσφύγων και την επανάσταση του Νικολάου Πλαστήρα το 1922. Ήταν καλός μαθητής, αλλά διακρινόταν ιδιαίτερα ως συνεργάτης μαθητικών περιοδικών, με καθοδηγητές το Γυμνασιάρχη Γ. Μαδιά και Στ. Βίο. Ήταν καλός και στην ηθοποιία, γι’ αυτό διακρίθηκε σε πολλές παραστάσεις μαθητικών θιάσων. Το 1930 απόκτησε πτυχίο της Νομικής και παντρεύτηκε τη Βασούλα Μπουρνιά, κόρη του επίσης δικηγόρου Κωνσταντίνου Μπουρνιά.

Το 1932  διορίστηκε ιδιαίτερος γραμματέας του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπουρνιά.                   

 Το 1935 εντάχθηκε στο νεοσύστατο Δημοκρατικό  Κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου.                                    

Σε αρθρογραφίες του σε Χιώτικες εφημερίδες αποκάλυψε τα σχέδια ανατροπής της Δημοκρατίας και Παλινόρθωσης της Βασιλείας, αλλά και την επιβολή της Δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Τρείς φορές  επισκέφθηκε το Γ. Παπανδρέου που ήταν εξόριστος στην Άνδρο.

 

Έργα

Την περίοδο της Κατοχής  εντάχθηκε στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου Ένωση Ελευθέρων Ελλήνων με αρχηγό το Μίλτο Κανάρη.                                           

Το 1946 έγινε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1951 με το ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Συναγερμού. Για 40 χρόνια από τότε, με μικρά χρονικά κενά, παρήγε σημαντικό έργο. Ιδιαίτερα στη Χίο παρέδωσε στους δικαιούχους 101 εργατικές κατοικίες στο Ριζάρι. Συνέχισε να εκλέγεται το 1961 με την Ε.Ρ.Ε το 1974 και το 1978 με τη Νέα Δημοκρατία, ανέλαβε την προεδρία πολλών επιτροπών.

Το 1978 δημιούργησε το κληροδότημα Λεωνίδα και Βασούλας Μπουρνιά. Το 1981 ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική ζωή, αλλά παρέμεινε Ευρωβουλευτής.

Μεγάλος αντίπαλος του τότε στη Χίο ήταν  ο Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Νίκος Ζορμπάς. Ιστορικός ο θερμός εναγκαλισμός τους στην τιμητική βράβευση τους που οργάνωσε ο Σύλλογος Αττικοβοιωτίας «Αδ. Κοραής».  

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ