23.8.2016 10:39

Η Ιερή Σύναξη των Αγίων της Χίου

Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου πανηγυρίζεται η εορτή της Ιερής Συνάξεως των Αγίων της Χίου, η οποία εορτή, με απόφαση του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Διονυσίου, συμπεριελήφθηκε μεταξύ των τοπικών εορτών της Ιεράς Μητροπόλεως..

Ο πανηγυρισμός αυτός, στον οποίο καλούνται να συμπροσευχηθούν, όλες οι Αρχές του τόπου και ο λαός, καθιερώθηκε να τελείται, Αρχιερατικώς, εδώ και 24 χρόνια, στον Ιερό, Ναό του Αγ. Γεωργίου Φρουρίου, της πόλεως Χίου.

Την ημέρα αυτή τελούμε τη μνήμη «πάντων των Αγίων της Χίου», τόσο των «όπου γης» χιακής καταγωγής Αγίων, όσο και των μη Χίων, που όμως πέρασαν από τη Χίο, έζησαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ, μαρτύρησαν ή εκοιμήθησαν οσιακά, κατά καιρούς, και αγίασαν τον τόπο μας.

Οι ΄Αγιοι αυτοί, 45 τον αριθμό περίπου, άνδρες και γυναίκες, επώνυμοι και γνωστοί (γιατί υπάρχουν και ανώνυμοι) κατατάσσονται σε Μάρτυρες (παλαιούς), Νεομάρτυρες, Ιεράρχες και Οσίους. Αγιογραφήθηκαν, με πρωτοβουλία και μετά από πολυετή μελέτη του μακαριστού Αρχιμανδρίτη του Οικ Θρόνου Γεωργίου Λιαδή και επί δεκαετίες εφημέριου του Ιερού Ναού Αγ.Γεωργίου Φρουρίου, σε θαυμάσια παραστατική εικόνα, στο Ιερό Γυναικείο Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Οινουσσών το 1994 μ.Χ., χρονολογία που συνέπεσε με τη χιλιετηρίδα (993 μ.Χ.) από της κτίσεως και παρουσίας του Ιερού Ναού (σύμφωνα με οθωμανική επιγραφή εντοιχισμένη στο Νάρθηκα του Ναού).Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία η Εικόνα λιτανεύεται, κάθε χρόνο από τον Ιερό Ναό μέχρι τη μεγάλη σκοτεινή Φυλακή του Κάστρου, επειδή εγκλείστηκαν εκεί πολλοί από τους Νεομάρτυρες, αλλά και για να τιμηθούν παράλληλα και οι Πρόκριτοι της Χίου, οι οποίοι μαζί με τον τότε Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα (Φραγκιάδη) φυλακίσθηκαν και,εν συνεχεία, μετά από πολλές κακουχίες,στις 23 Απριλίου του 1822 απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους.

Στην εορτή συμμετέχουν, ως συνεορτάζοντες, εκτός από την Ενορία του Φρουρίου, και οιΈλληνες Πρόσκοποι της Περιφέρειας Χίουεπειδή η Προσκοπική οικογένεια Χίου, η οποία έχει ανεγείρει και Ιερόν Ναόν, αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίωντης Χίου, στο Κατασκηνωτικό τους κέντρο στο Μάναγρο (κοντά στη Βολισσό), θεωρεί τους Αγίους αυτούς ως Προστάτες της. Και ημέρα της εορτής ορίσθηκε από κοινού να είναι η πρώτη Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου, δηλ. η πρώτη Κυριακή του εκκλησιαστικού έτους.

Πιστεύομε πως ο εορτασμός αυτός επιβάλλεται, γιατί τονώνει το θρησκευτικό μας φρόνημα, υπενθυμίζει ένα εθνικό καθήκον και ικανοποιεί τη χιακή χριστιανική συνείδηση, γιατί παρέχει στους Χίους την ευκαιρία να τιμήσουν τους Αγίους τους, λαμβάνοντας τη Χάρη και την ευλογία του Θεού, να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική τους ιστορία και να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο ευγνωμοσύνης προς αυτούς που θυσίασαν τότε τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Από το αρχείο του

                                                                                                                                          † π. Γεωργίου Κ.Λιαδή

Αρχιμ. του Οικ. Θρόνου

και Εφημέριου του

Ι.Ν. Αγ.Γεωργίου Φρουρίου

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ