25.7.2016 10:19

"Η Χίος με μια άλλη ματιά" από την Ιλένια Τσαγκάτου

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Έργα εμπνευσμένα από την ποικιλομορφία της αρχιτεκτονικής του νησιού, με ρομαντικά και ονειρικά τοπία, περιλαμβάνονται στην έκθεση από ψηφιακά επεξεργασμένα φωτογραφικά κολάζ της Ιλένια Τσαγκάτου που θα εγκαινιαστεί σήμερα στο κατάστημα Cocomat Χίου.

 Η Ιλένια Τσαγκάτου αποκαλύπτει  στον «π» ανέφερε ότι πηγή της έμπνευσής της αποτέλεσαν οι κρυμμένοι θησαυροί που ανακάλυψε κατά την διάρκεια των περιπάτων της στο νησί. «Με φόντο  τη Χίο δημιούργησα σκηνικά μιας εξιδανικευμένης  πραγματικότητας  σε ένα φανταστικό κόσμο ευαίσθητο και ρομαντικό. Περπάτησα και ανακάλυψα κρυμμένους θησαυρούς,  οι οποίοι μου έδωσαν έμπνευση για δημιουργία. Αυτά τα ερείπια κάποτε είχαν ζωή και οι θάλασσες  κόσμο. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με  διαφορετικές προσεγγίσεις του νησιού».

Η καθημερινότητα αποτυπώθηκε με μια άλλη ματιά

Οι καθημερινές της περιπλανήσεις στο νησί την έκαναν να συνειδητοποιήσει τις ιδιαιτερότητες και ομορφιές του τόπου και άρχισε να προβληματίζεται για το πώς μπορεί να αποτυπώσει και να προβάλει αυτή την ομορφιά. «Η  καθημερινότητα αποτυπώθηκε με μια άλλη ματιά. Πρόσθεσα την ανθρώπινη παρουσία  με φιγούρες  αυθόρμητες  άλλοτε σε  στάση και άλλοτε σε κίνηση να αχνοφαίνονται  μπλεγμένες στο τοπίο. Πρόσθεσα  χρώμα  με μια δόση υπερβολής  ώστε να δώσω ένταση στην εικόνα. Πολλές φορές, προσπάθησα  να ξεγελάσω το μάτι ώστε το άσχημο να φαίνεται όμορφο χωρίς να το σβήσω. Διασταύρωσα ετερόκλητα στοιχεία ώστε να δώσω μια νέα οπτική. Αισθήσεις, σκέψεις , συναισθήματα, αρώματα, , αναμνήσεις , στιγμές ,δίχως λόγια», εξηγεί η Ιλένια Τσαγκάτου.

Η αρχιτεκτονική, το φως και τα κρυφά μηνύματα της εικόνας

Επηρεασμένη από τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική, αυτοσχεδίασε και δημιούργησε νέους χώρους. Βασίστηκε στο φως, έδωσε έμφαση στο βάθος και πρόσθεσε στοιχεία της καθημερινότητας ώστε να εμπλουτίσει με κρυφά μηνύματα την κάθε εικόνα. Ένα ψηφιδωτό στοιχείων που συνθέτουν μια εικόνα.

Κάθε καμβάς αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών  από διάφορα σημεία της Χίου, επεξεργασμένες  με ψηφιακά μέσα ώστε να σχηματίζουν  ένα ενιαίο σύνολο, μια νέα εικόνα, μια νέα πραγματικότητα. « Μέσω της φωτογραφίας απόλαυσα  περισσότερο την κάθε διαδρομή  και άρχισα να βλέπω διαφορετικά τον κόσμο γύρω μου. Η επιλογή του κάθε θέματος, ήταν τυχαία ανάλογα με τα συναισθήματα που μου προκαλούσε η κάθε φωτογραφία με τη πρώτη ματιά. Ένα αυθόρμητο μπέρδεμα αισθήσεων που έγινε εικόνα», σημειώνει η καλλιτέχνης.

Η  ανακαίνιση «δημιούργησε» την έκθεση

Αφορμή για το ξεκίνημα του εν λόγω project, στάθηκε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Μelia Sol Art Studios στον Καρφά . Οι καμβάδες κοσμούν τους τοίχους των δωματίων αφενός για  να προσφέρουν στους επισκέπτες  μια πρώτη εικόνα του τόπου που βρίσκονται και αφετέρου για να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω παρατήρηση και αναζητήσεις.

Η έκθεση αποτελείται από ψηφιακά επεξεργασμένα φωτογραφικά κολλάζ, που αποτυπώνουν με μια προσωπική ματιά τις ιδιαιτερότητας του νησιού.

Χαρακτηριστικό των έργων είναι οι ανθρώπινες μορφές, άλλοτε οικείες και άλλοτε άγνωστες, δανεισμένες από φωτογραφικά στιγμιότυπα των ταξιδιών της καλλιτέχνιδος.

Η επιστροφή στο νησί

Η Ιλένια Τσαγκάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ για ένα διάστημα έζησε στις Βρυξέλλες συνεχίζοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στο Αστικό Τοπίο. Ταυτόχρονα, έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας "Urban Foxes", όπου συμμετέχει ενεργά μέχρι σήμερα.

Το 2014, επέστρεψε στον τόπο της, όπου η αγάπη της για την τέχνη και την αρχιτεκτονική την οδήγησαν να βρει νέους τρόπους για την αξιοποίηση της δημιουργικότητας της. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων και τη ζωγραφική. Παράλληλα, προχώρησε με την ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Melia Sol Art Studios", μέσα στο οποίο σχεδίασε ένα προσωπικό καλλιτεχνικό χώρο, όπου εργάζεται και εκθέτει τα έργα της.

Xίος με μια άλλη ματιά"

 

Επηρεασμένη από τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική, αυτοσχεδίασα και δημιούργησα νέους  χώρους. Βασισμένη στο φως έδωσα έμφαση στο βάθος και πρόσθεσα στοιχεία της καθημερινότητας ώστε να εμπλουτίσω  με  κρυφά μηνύματα και ζωή την κάθε εικόνα. Ένα ψηφιδωτό στοιχείων που συνθέτουν μια εικόνα .

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ