17.6.2018 22:29

Έρχεται το "Neboti Festival" με επίκεντρο τα Αρμόλια και την Καλαμωτή

Το Neboti Festival 2018 αποτελεί µια νέα προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισµού της Χίου, που ξεκινά το φετινό καλοκαίρι και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσµό τα επόµενα χρόνια.

Το Neboti Festival θα ξεδιπλώσει τις δράσεις του στην καρδιά των Μαστιχοχωρίων στις 27, 28 και 29 Ιουλίου 2018, µε την πολύτιµη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων της Καλαµωτής και των Αρµολίων.

Στόχος του Neboti Festival είναι να δηµιουργήσει ένα βήµα ελεύθερης έκφρασης που θα απευθύνεται τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Φιλοδοξία της νέας αυτής προσπάθειας είναι να αποτελέσει ένα τριήµερο δροσιάς, δηµιουργίας και συνεργασίας για κατοίκους και επισκέπτες.

Το φετινό Neboti Festival ξεκινάει την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 µε παράλληλες δράσεις στην Καλαµωτή και στα Αρµόλια.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει παιχνίδι χαµένου θησαυρού για µικρούς και µεγάλους µε τη συµµετοχή των κατοίκων, αρχιτεκτονική περιήγηση στους µεσαιωνικούς οικισµούς των Μαστιχοχωρίων, παραδοσιακά µαγειρέµατα µε τις γυναίκες των Αρµολίων, όπου οι φιλοξενούµενοι µαγειρεύουν και δοκιµάζουν παραδοσιακές χιώτικες συνταγές, αστροπαρατήρηση (πλανήτης Κρόνος, Γαλαξίας Ανδροµέδας, σφαιρικό σµήνος Ηρακλή και πλανητικό Νεφέλωµα Λύρας) από το «Σύλλογο Αστρονοµίας Χίου», τη θεατρική παράσταση «H µικρή µας πόλη» από την οµάδα «Σκηνοβάτες», ανάβαση στο κάστρο των Απολίχνων στα Αρµόλια µε τον Πεζοπορικό σύλλογο «Φίλοι Μονοπατιών Χίου», αφήγηση παραµυθιών µε την Καλλιόπη Λιαδή και φυσικά το παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της Καλαµωτής.

Στα πλαίσια του Neboti Festival θα πραγµατοποιηθεί ακόµα εργαστήριο φωτογραφίας από τη «Φωτογραφική Λέσχη Χίου» και δηµιουργικό εργαστήριο για τα παιδιά µε κατασκευές και ζωγραφική από την οµάδα «Αερικό». Παράλληλα µε τις δράσεις και τα εργαστήρια, το Neboti Festival θα φιλοξενήσει δύο εκθέσεις εικαστικών: έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Σούττη και έκθεση κολάζ της Ιλένιας Τσαγκάτου, όπως και προβολές ντοκιµαντέρ του Στρατή Βογιατζή.

Το πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ Neboti είναι ένα µέσο ανάδειξης του πολιτισµού και της κουλτούρας της Χίου, που δόµησαν ο Βασίλης, η Τριανταφυλλιά και η Ελένη, φέρνοντας στο προσκήνιο τις παραδόσεις, τα έθιµα και το µοναδικό τοπίο του νησιού.

Μια κουβέντα για το Νεµπότι: Ο µπότης είναι το πήλινο δοχείο µε το νερό ή το κρασί που βάζουµε στο τραπέζι· επίσης, το κανάτι, το σταµνί.

Η λέξη έχει γίνει ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του πασχαλινού γιορτασµού στην Κέρκυρα, όπου στην πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ρίχνουν από τα παράθυρα και σπάνε τους µπότηδες, τα σταµνιά.

Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά κερκυραϊκή λέξη. Στην πραγµατικότητα, ο µπότης είναι ο βυζαντινός εµπότης (εν + πίνω). Ο εµπότης στη Χίο έχει δώσει τους τύπους νεµπότι, νεµπότης, που ακόµα ακούγονται.

Το Neboti Festival θα πραγµατοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Ιουλίου του 2018.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ