10.3.2017 18:34

Επισκευάζεται το δάπεδο της Νέας Μονής

Η βελτίωση της βατότητας στο δάπεδο του Καθολικού στον κεντρικό ναό της Νέας Μονής είναι ο στόχος της συνέχισης των εργασιών στο μνημείο.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου με υπεύθυνη επιβλέπουσα την αρχαιολόγο  Παρ. Βαλάκου ξεκίνησε τις εργασίες ανάπλασης του δαπέδου και, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα εμπόδια,  θα το παραδώσει έως το τέλος του 2018, όπως ορίζει η σύμβαση. Το πρόγραμμα των νέων αποκαταστάσεων έχει χρηματοδοτηθεί με 300.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σε προηγούμενη φάση αποχωματώθηκαν και στηρίχθηκαν τμήματα των ερειπίων της νότιας και της δυτικής πλευράς των κελιών και τα νέα αρχιτεκτονικά μέλη που αναδείχθηκαν και θα επισκευαστούν σε επόμενο πρόγραμμα παρεμβάσεων δικαιολογούν απόλυτα τον Αββά Fourmont  που έγραψε το 1729 ότι η Νέα Μονή  ήταν «μέγα τετράγωνον πολυτελές χωρίον με συνεχομένας οικίας και πλατείαν ευρύχωρον εις το κέντρον, ένθα και Ναός».

 Με τα νέα στοιχεία, επίσης, επιβεβαιώνονται τα κείμενα των περιηγητών που αναφέρουν ότι τα περισσότερα παλιά κελιά  ήταν υπόγεια και τα υπέργεια κτίσματα ήταν κυρίως αποθηκευτικοί χώροι.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ