5.8.2017 13:12

Ελεγεία για τη συνοικία του Κάστρου το βιβλίο του Γ. Ζυμαράκη

«Κάθεται η Λιλίκα στη βεράντα κι’ έχει το γατάκι της κοντά, κι’ ένα καλαθάκι με γιρλάντα, έχει στην ποδιά της και κεντά…», τραγούδησε αυτοσχεδιάζοντας αυθόρμητα ο ζωγράφος Γιώργος Ζυμαράκης και έκλεισε εξίσου αυθόρμητα και ατμοσφαιρικά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ζωή στο κάστρο, μεγαλώνοντας στη Χίο» στο Ίδρυμα «Μ. Τσάκος». Μια υπέροχη έκδοση του εκδοτικού οίκου «άλφα πι». 

Το ακροατήριο μεγάλο, γεμάτο γνωστούς, άγνωστους και κυρίως φίλους που ήθελαν να αγκαλιάσουν το συγγραφέα γιατί είχαν κοινές αναμνήσεις από τα παλιά.

Η γραφή

«Όταν τελείωσα το βιβλίο είχα μια αμηχανία. Τί ήταν αυτό που μόλις είχα διαβάσει; Αναμνήσεις; Αυτοβιογραφία; Συλλογή παλιών φωτογραφιών; Ισχυρίζομαι ότι ήταν όλα αυτά μαζί και κάτι παραπάνω, μια εικαστική τοπογραφία μνήμης», τόνισε στην εισήγηση του ο συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης.

«Με το βιβλίο του, το κείμενο και την εικόνα αφηγείται μια περίοδο ζωής. Αφηγείται την ιστορία του, που είναι κομμάτι της νεότερης ζωής του τόσο με το λιτό κείμενο όσο και με τις έντονες εικόνες, πίνακες ζωγραφικής οι περισσότερες», όπως τόνισε στην εισήγηση της η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και διδάκτωρ Φιλοσοφίας.

«Μας δίνει το κάστρο ζωγραφισμένο, μας μυεί στα μυστικά του, καταγράφει τις λεπτομέρειες του αναλυτικά, αλλά  δεν είναι ένας αμέτοχος παρατηρητής, είναι ένας αφηγητής που βίωσε από πρώτο χέρι αυτά που περιγράφει», πρόσθεσε ο Κ. Ζαφείρης.

«Με τη γραφή του αναδύεται ολοζώντανη η εικόνα της γειτονιάς του Κάστρου ως κοινότητας. Μια κοινότητα με τους δικούς της ρυθμούς, τα δικά της πρωταγωνιστικά πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους. Μια κοινότητα λειτουργική, με συνοχή κι αλληλεγγύη,  παρά τις δυσκολίες, τις εντάσεις, τα προβλήματα που δεν συγκαλύπτει ούτε αποκρύπτει ο συγγραφέας», εξήγησε η Α. Μαστρομιχαλάκη.

Αυτός ο τρόπος απεικόνισης, αυτοί οι εικαστικοί χάρτες που επινόησε είναι εργαλείο προσανατολισμού, τοποθετεί τον αναγνώστη στο χώρο,  δημιουργεί σχεδόν μια υλική σχέση του αναγνώστη στο χώρο. Είναι μια πολύχρωμη τοιχογραφία, με τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της,  με αστείες ιστορίες, οικείες φιγούρες, γνώριμες περπατησιές.

«Καλό είναι να θυμόμαστε πως οι εικόνες- οι πίνακες ζωγραφικής και τα κείμενα σαν μικρά παραμύθια, έχουν μια ιερή μνήμη ενώ δηλώνουν ότι είναι ασήμαντες, μικρές ιστορίες, διδάσκουν χωρίς να έχουν ίχνος διδαχής, ψυχαγωγούν και  θεραπεύουν », πρόσθεσε καταληκτικά η Α. Μαστρομιχαλάκη, προκαλώντας την αντίδραση του συγγραφέα. 

«Έχεις δίκιο, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία», της απάντησε και έσπευσε να χαιρετήσει τον κόσμο που τον περίμενε για να του σφίξει το χέρι.  

Όλα ήταν μαγικά… 

Κ. Ζαφείρης, συγγραφέας

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ