9.5.2016 17:34

Εγένετο φως

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η Καλαμωτή πρωτοπορεί διαχρονικά και γράφει ιστορία  στον τομέα της εκπαίδευσης των χωριών της Χίου. Είναι το πρώτο χωριό του νησιού μας που απόκτησε γυμνάσιο με χορηγίες τοπικών ευεργετών και τώρα πρωτοπορεί πάλι. Θα γραφτεί στην εκπαιδευτική ιστορίας του  ως το πρώτο χωριό που απόκτησε Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Το όραμα του Δρ. Κοινωνιολογίας, νομικού και συγγραφέα Ηλία Φιλιππίδη και του Προέδρου του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Μιχαήλ Κανάριου πήρε σάρκα και οστά. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Καλαμωτής (ΛΑ.Π.ΚΑ)εγκαινιάστηκε την Παρασκευή  στεγάζεται στην αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης Καλαμωτής, δηλαδή στο πρώην Αρρεναγωγείο του χωριού.

Είναι θυγατρικό του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και σκοπός της ίδρυσής του είναι το ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο δρ. Η.  Φιλιππίδης και ο πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου Σταμάτης Βαρλάς.

Ο Μ. Κανάριος πρόσθεσε ότι το ΛΑΠΚΑ μπορεί να συμβάλλει στο να αφυπνίσει συνειδήσεις, να καλλιεργήσει το πνεύμα, να υπηρετήσει τον πολιτισμό, να ενημερώσει και να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο πολίτης Ιδρυτική αρχή του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι η αντιστοιχία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, τους πολιτισμού τους, της κοινωνίας, του κράτους και της οικονομίας τους. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο  αναζητεί το νέο ανθρωπολογικό πρότυπο του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος θα συνδυάζει την ταυτότητα του Ελληνικού Πολιτισμού με την αναβίωση της παραδόσεως του Ελληνικού Κοινοτισμού.

Πνευματική ευθύνη 

Ό Σ. Βαρλάς και ο Η. Φιλιππίδης επισήμαναν ιδιαίτερα ότι στην διακήρυξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου επισημαίνεται ότι η Χίος έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και ως εστία πνευματικής ευθύνης και ανατάσεως με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία.

« Θέλουμε να συμβάλλουμε στο να μπορέσει ο σύγχρονος, αβέβαιος και διαποτισμένος από την ιδιοτέλεια άνθρωπος, ν’ ανεβεί πιο ψηλά… Η Καλαμωτή ειδικότερα, με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, μπορεί να γίνει ένα βάθρο πάνω στο οποίο θα στήσουμε έναν πνευματικό ναό… να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο και φοβισμένο πολίτη αυτού του τόπου», τόνισε στην αναφορά του Στ. Βαρλάς.

Υπέρτατος στόχος του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι η επανεκκίνηση του Ελληνισμού, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και φιλοδοξίες. «Βασική μας αρχή είναι να υπάρχει αντιστοιχία ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση που περνάμε αποτελεί απόδειξη της γενικής παρακμής του Ελλαδικού Ελληνισμού τις τελευταίες δεκαετίες. ΟΙ αιτίες είναι πολλές, όμως από τις βασικότερες είναι το έλλειμμα γενικής παιδείας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να οργανώσουμε ένα σύγχρονο αξιοκρατικό κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό, αλλά και η έλλειψη ενός αποτελεσματικού παραγωγικού πρότυπου με βάση τον άνθρωπο », υπογράμμισε ο Η. Φιλλιπίδης.

Ιστορία

Νωρίτερα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την ιστορία της εκπαιδευτικής κοινότητας του χωριού. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Βουλευτής Νότης Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιάννης Ξενάκης, του δήμου ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεργίτσης. Ο υποναύαρχος Σταύρος Μιχαηλίδης εκφράστηκε με επιστολή και δήλωσε στη διάθεση των λειτουργών για να διδάξει ναυτιλιακά θέματα.

Φιλαρμονική

Άλλο ένα όνειρο του Μ. Κανάριου γίνεται πραγματικότητα. Ανακοίνωσε την επανασύσταση της φιλαρμονικής της Καλαμωτής και κάλεσε το κοινό να στηρίξει τις δράσεις του φορέα και σε αυτόν τον τομέα.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ