10.3.2020 9:07

Η ιστορία μέσα από τις «Ανθρώπινες Διαδρομές»

Είκοσι έξι χρόνια έχει συμπληρώσει η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην ηλεκτρονική μορφή  της στην «Αλήθεια TV». Και να που ήρθε η ώρα να αρχίσει να παίρνει και μορφή βιβλίου. Ηδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «άλφα πι» ο 1ος τόμος, γιατί θα επακολουθήσουν και άλλοι, που αποτελεί και το 15ο, κατά σειρά, βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή. 

   Οι «Ανθρώπινες Διαδρομές», εκτός από την ιστορία των 26 χρόνων που έχουν καταγράψει στην τηλεόραση, φιλοδοξούν να γράψουν αντίστοιχη και στη χιώτικη βιβλιογραφία. Με τον τόμο αυτό, επιχειρείται μια πρώτη έντυπη καταγραφή κάποιων από τις εκατοντάδες αυτές «Διαδρομές».  Μια εκπομπή, στην οποία έχουν αποτυπωθεί μοναδικές στιγμές του νησιού. Από τη Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι τον πόλεμο, την κατοχή, την εθνική αντίσταση, τον εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια, την περίοδο της χούντας, τη μεταπολίτευση. Και ακόμα πολιτιστικά δρώμενα (μουσικά, θεατρικά, χορευτικά, εκκλησιαστικά) με τους πρωταγωνιστές τους.

  Μοναδικά ντοκουμέντα άλλων περιόδων που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά αλλού και αποτελούν θησαυρό ανεκτίμητο. Πρόκειται για τη ζωντανή ιστορία του νησιού που βγαίνει μέσα από τη βιωτή των ανθρώπων βασισμένη στις δικές τους μαρτυρίες. Όλοι είναι μακαρίτες και θεωρήθηκε σκόπιμο ότι αξίζει τον κόπο να περάσουν στην ιστορία αυτού του τόπου.

   Σ’ αυτό τον πρώτο τόμο, περιλαμβάνονται οι «διαδρομές» των Γιάννη Αμέντα, Μιχάλη Βουρνού, Στέλιου Γαλάτουλα, Πάνου Γανιάρη, Κωνσταντίνου Γεραζούνη, Μαθιού Ζύμαρη, Λύσανδρου Καλλέργη, Γιώργου Καλουτά, Αδαμαντίου Λεμού, π. Γεωργίου Λιαδή, Ανδρέα Λοϊζου, Δημήτρη Μαγγανά, Ματθαίου Μουντέ, Πέτρου Μαρτάκη, Μιχάλη Συριώδη και Πόπης Χαβιάρα- Καρασούλη.

   Οι μαρτυρίες τους  είναι πολύτιμες για τον ιστορικό του μέλλοντος καθώς, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, έχουμε το φαινόμενο όλα όσα διαδραματίζονται με πρωταγωνιστές τους ίδιους ή όλα όσα είχαν βιώσει, να μην έχουν καταγραφεί σε καμία ιστορία επίσημη. Και όμως! Αυτή η καταγραφή, με τις όποιες αδυναμίες της, καθώς η διασταύρωση των αφηγήσεων είναι δύσκολη, αποτελεί την ιστορική πορεία τόσο των ίδιων, όσο και του τόπου σε χρόνια δύσκολα και δίσεκτα… 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ