23.3.2017 13:18

Δημιουργεί μουσική τάση και παιδεία η Λαμπρινή Κάμπουρα

Γυναίκα η πρώτη που παίζει και διδάσκει κανονάκι στη Χίο

Γράφει ιστορία η Λαμπρινή Κάμπουρα. Είναι η πρώτη μουσικός  που παίζει το  παραδοσιακό όργανο  κανονάκι  στη Χίο, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη που διδάσκει και θα βγάλει  μουσικούς.                                                                                                                                  «Φαίνεται παράξενο στον κόσμο, γιατί δεν γνωρίζουν το όργανο. Μου λένε τι ωραία παίζεις το σαντούρι σού και τους  απαντώ ότι  είναι κανονάκι», δηλώνει στον «π».

 Έχει συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που κάνει, παραλαμβάνει κάτι από τους προγόνους μας, το διατηρεί και θα το μεταφέρει στους απογόνους, αλλά στη Χίο ανοίγει δρόμο. Δημιουργεί μουσική τάση και παιδεία. Στο Μουσικό Σχολείο που διδάσκει έχει δύο μαθητές, το Χριστόφορο Ψυχή  και τον  Θωμά Παραδείση.

«Πάνε Α’ Γυμνασίου, είναι εξαιρετικά μελετηρά παιδιά, χαίρομαι που βλέπω την πρόοδο  τους και μαζί τη δική μου.  Είμαι μικρή ακόμη, δεν είναι εύκολο να διδάξω. Κι’ εγώ μαθαίνω ακόμη» .

Ιστορικό

Είναι μόνο 27 ετών, κατάγεται από το Βερβεράτο.  Κώστας ο πατέρας της και Ασημίνα Γιαγκουδάκη η μητέρα της. Έμαθε παραδοσιακούς χορούς στους «Ίωνες» του Στέλιου Μελέκου, τραγούδησε στις χορωδίες της «Αρμονίας»,  σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο «Αιγέας». Πολύτιμες κληρονομιές. 

Ξεκίνησε από πολιτιστικούς συλλόγους και συμβουλεύει  τα παιδιά να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

«Δυστυχώς, τα παιδιά της ηλικίας μου στον τόπο μας  δεν ασχολούνται με την  παραδοσιακή μουσική, αλλά   το Μουσικό σχολείο σπέρνει σπόρους και αισιοδοξώ ότι  θα φυτρώσουν», δηλώνει με προβληματισμό.

Σπουδές

Στο Τμήμα Λαϊκής και  Παραδοσιακής  Μουσικής Σχολής της  Άρτας φοίτησε την περίοδο 2008-2012  και εκεί διάλεξε το  κανονάκι. Είχε δάσκαλο φωνητικής  τον Μάνο Κουτσαγγελίδη, αλλά δεν ακολουθεί την τεχνοτροπία του στο παίξιμο. Την εκφράζει η πιο λιτή τεχνική του δασκάλου της Απόστολου Τσαρδάκα. 

«Στο παίξιμο δεν υπάρχει μυστικό, ο τρόπος είναι απλός. Από εκεί και πέρα  ο καθένας διαμορφώνει τη δική του τεχνική», εξηγεί.

Διδάσκει πρώτη χρονιά στο Μουσικό Σχολείο από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει παίξει σε διάφορα μαγαζιά αλλά  δεν έχει σταθερή κομπανία. Από πέρσι δουλεύει κάθε Σάββατο στην ταβέρνα  «Σεβάχ» στο Κάστρο, στην αρχή ήταν με το  με Νίκο Σβίγκο και φέτος με τον Δημήτρη Κοντό.

Εμπειρία

Δε βιάζεται να γίνει όνομα, κάνει αργά και σταθερά βήματα.

«Ο δάσκαλος μου στην Άρτα, όταν πήρα το πτυχίο, μου είπε ότι τώρα είμαι συνάδελφος. Του απάντησα δεν γίνεται, τώρα ξεκινάω. Θέλω να αποκτήσω εμπειρία, να  πλουτίσω τις γνώσεις μου και όλα τα άλλα θα έλθουν. Άλλωστε ένας μουσικός πάντα μαθαίνει, είναι πρώτα μαθητής», τονίζει και μας κλείνει ραντεβού να την απολαύσουμε από κοντά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ