14.6.2021 15:08

ΔΗΩ: Η πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Χίο

Έκθεση έργων του Paulo Nimer Pjota στα Παλαιά Σφαγεία της Χίου

Ο οργανισμός ΔΗΩ (DEOprojects) – η πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Χίο, προσκαλεί τον Βραζιλιάνο εικαστικό Πάουλο Νίμερ Πιζότα (PauloNimerPjota) να αναπτύξει και να εκθέσει μια νέα σειρά έργων στο πλαίσιο του προγράμματος Σειρά Αναθέσεων.

Η έκθεση στα Παλαιά Σφαγεία της Χίου, θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική παρουσίαση του καλλιτέχνη από τον Άγιο Παύλο της Βραζιλίας. Τα παρουσιαζόμενα έργα θα είναι το αποτέλεσμα μιας δίμηνης επιτόπιας έρευνας του καλλιτέχνη στη Χίο, ενώ την έκθεση επιμελείται ο ιδρυτής του οργανισμού, Άκης Κόκκινος.

Το πρόγραμμα Σειρά Αναθέσεων προσκαλεί έναν διεθνή καλλιτέχνη να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να εκθέσει ένα νέο εικαστικό έργο εμπνευσμένο από το νησί της Χίου. Σε ετήσια βάση, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ένα νέο συλλέκτη έργων, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας.

Τοπικά μουσεία, ιδιωτικοί ή δημόσιοι χώροι θα μετατρέπονται σε χώρους φιλοξενίας και έκθεσης για τα παραγόμενα έργα και θα επιτρέπουν σε τοπικό και διεθνές κοινό να θαυμάσουν πολυφωνικές καλλιτεχνικές δημιουργίες από όλον τον κόσμο.

Ο Πιζότα, ενώνει στο έργο του την ιστορία της τέχνης με τη σύνθετη κοινωνική εικονογραφία του σήμερα. Οι μεγάλου μεγέθους καμβάδες του αντανακλούν, μεταξύ άλλων, την επιρροή που έχει ασκήσει επάνω του ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Ο Βραζιλιάνος ζωγράφος έχει εκθέσει σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ, για πρώτη φορά, θα περάσει δύο μήνες στη Χίο για να εξερευνήσει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της και να δημιουργήσει νέα έργα.

Ο καλλιτέχνης θα επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα τοπικά μουσεία της Χίου, καθώς και τις σύγχρονες κοινωνικές υφές που έχουν διαμορφώσει την σημερινή ταυτότητα του νησιού.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα είναι στις 10 Ιουλίου, θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για τους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού να θαυμάσουν το έργο του καλλιτέχνη. Τα παλαιά σφαγεία, ως εκθεσιακός χώρος, θα προσδώσουν στο κοινό νοερά καινούργια αφηγήματα για όσα θεωρούσε μέχρι τώρα γνωστά και οικεία.

Το πρόγραμμα αναθέσεων για το 2021 πραγματοποιείται με την ολική χρηματοδότηση από την συλλέκτρια έργων τέχνης, JessicaCinel.

Τα παλαιά σφαγεία αποτελούν ευγενική παραχώρηση της Εθελοντικής ομάδας δράσης Χίου, ΟΜΙΚΡΟΝ.

 

Εγκαίνια έκθεσης | 10 Ιουλίου 2021, 7μμ

Διάρκεια έκθεσης | 10 Ιουλίου – 10 Αυγούστου 2021

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης | Τετάρτη έως Κυριακή, 7-10μμ

Εκθεσιακός χώρος | Παλαιά Σφαγεία Χίου, Πάρκο Εθελοντισμού, Περιφερειακός Χίου- Βροντάδου

Για την επίσκεψη στην έκθεση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση μάσκας ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων στον εσωτερικό εκθεσιακό χώρο είναι τα 8 άτομα.

Ελεύθερη είσοδος

Groups& Ξεναγήσεις

Για επισκέψεις ομάδων μεγαλύτερη των 6 ατόμων παρακαλούμε να ενημερώσετε τον οργανισμό εκ των προτέρων. Υπεύθυνη γκρουπ: Μπέττυ Κοκκίνου, email: bkokkinou@gmail.com

 

PauloNimerPjota | Σειρά Αναθέσεων 2021

Ο ΠάουλοΝίμερΠιζότα (γεν.1988, SaoJosedoRioPreto, Βραζιλία) είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στον Άγιο Παύλο της Βραζιλίας. Αφετηρία του έργου του αποτελεί η φύση συλλογικών φαινομένων. Η έρευνα και πρακτική του εστιάζει στην εις βάθος μελέτη της κοινωνικής εικονογραφίας και η παραγωγή των έργων του έχει στόχο την αντιπροσώπευση πολυφωνικών διαλόγων μέσα από μεταβαλλόμενες ερμηνείες και εναλλακτικές συνειδήσεις.

Πρόσφατες εκθέσεις του περιλαμβάνουν: Cenas de Casa, Caixa de Pandora, Ivani e Jorge Yunes Collection, São Paulo (2019); Medley, Mendes Wood DM, São Paulo (2018); The history in repeat mode — image, Mendes Wood DM, Brussels (2017); The history in repeat mode — symbol, Maureen Paley / Morena di Luna, Hove (2017). Additionally, his work has been included in institutional group exhibitions such as Private Passion - New Acquisitions in the AstrupFearnley Collection, AstrupFearnley, Oslo (2019); Trouble in Paradise, Kunsthal Rotterdam, Rotterdam (2019); Sea of Desire, FondationCarmignac, Porquerolles (2018); Going it is own way, KRC Collection, Voorschoten (2018); The Marvellous Cacophony, Biennal of Contemporary Art Belgrade, Serbia (2018); O TriânguloAtlântico, 11a Bienal de Artes Visuais do Mercosul, Porto Alegre (2018); Painting |or| Not, The KaviarFactory, Lofoten (2017); Soft Power, KunsthalKAdE, Amersfoort (2016); 19o Sesc_Videobrasil, São Paulo (2015); Here There, Qatar Museums – Al Riwaq, Doha (2015); Imagine Brazil, AstrupFeranleyMuseet, Oslo (2013) / DHC/Art Foundation for Contemporary, Montreal (2015); 12 Biennale de Lyon, Lyon (2013).

 

 

Άκης Κόκκινος | Ιδρυτής και καλλιτεχνικός επιμελητής του οργανισμού ΔΗΩ

Ο Άκης Κόκκινος είναι ανεξάρτητος επιμελητής που εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Χίου. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει εργαστεί για μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και ανεξάρτητα προγράμματα. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος MACuratingContemporaryArt, από το Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης (RoyalCollegeofArt) του Λονδίνου, το οποίο πραγματοποίησε με ολική υποτροφία του ιδρύματος ΝΕΟΝ, Σκυλίτση, και το RCAcontinuationFund. Το 2021, ίδρυσε τον οργανισμό ΔΗΩ- την πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στο νησί της Χίου προκειμένου να ενισχύσει τον διεθνικό διάλογο και την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή.

 

JessicaCinel | Patron για τη Σειρά Αναθέσεων 2021

Η Τζέσικα Σινέλ είναι μια νέα συλλέκτρια σύγχρονης τέχνης από τον Άγιο Παύλο της Βραζιλίας. Η ταυτότητα της συλλογής της, που ξεκίνησε το 2016, περιστρέφεται γύρω από έννοιες των συνόρων και των γεωγραφικών περιορισμών. Όραμα της είναι να προτείνει νέες προσεγγίσεις στην έννοια του συλλέγειν και να υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού. Η Σινέλ, είναι διευθύντρια του Μουσείου Γλυπτικής και Οικολογίας στον Άγιο Παύλο, ενώ είναι ενεργό μέλος στο μουσείο Pompidou στο Παρίσι και οικονομική υποστηρίκτρια των μουσείων MASPκαιPinacoteca στον Άγιο Παύλο.ΤοLarry’slist την ενέταξε μέσα στους 150 πιο ανερχόμενους συλλέκτες από όλο τον κόσμο για το 2021.

 

Ομάδα Εθελοντικής δράσης Χίου OMIKRON

Η ομάδα Εθελοντικής δράσης Χίου ΟΜΙΚΡΟΝ οργανώνει ποικίλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και συμμετοχή των πολιτών, ώστε να καλλιεργηθεί αγάπη και σεβασμός στο δάσος και στο περιβάλλον. Από το 1998, ύστερα από μια καταστροφική πυρκαγιά, η ομάδα λαμβάνει συνεχώς  εκπαίδευση, εξοπλισμό, και συντονίζει δράσεις τόσο το καλοκαίρι (πυροφύλαξη και συμμετοχή σε κατάσβεση πυρκαγιών), όσο και τον χειμώνα (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί και κλαδέματα στο δάσος). Το 2009 απέκτησε και νομική υπόσταση, ενώ σήμερα αριθμεί πάνω από 85 ενεργά μέλη και έχει παράρτημα στη ΒΔ Χίο.

Οργανισμός ΔΗΩ-DEOprojects

Ο νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΔΗΩ (DΕΟ projects) αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στο νησί της Χίου.

Ο οργανισμός προάγει τον διεθνικό διάλογο και την καλλιτεχνική δημιουργία μέσω δράσεων σύγχρονης τέχνης. Σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς φορείς, η ΔΗΩ σκοπεύει να ενισχύσει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και παράλληλα να δημιουργήσει σχέσεις και ζυμώσεις με καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού από το εξωτερικό. Όλες οι δράσεις του οργανισμού θα είναι ανοιχτές προς το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Όλα τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται από Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα ως χορηγίες ή δωρεές, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ