14.7.2016 10:59

"Βαπορίσιες" ιστορίες με καπετάνιο τον Φάνη Φαντέμη

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργου του παραγνωρισμένου Αιγνουσιώτη Λογοτέχνη Φάνη Φαντέμη είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το χιακό κοινό που βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ίδρυμα Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης «Μαρία Τσάκος» με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων του αείμνηστου, κατά κόσμον Δημήτρη Ανδριώτη, από τις εκδόσεις «Άλφα Πι».

Ο συγγραφέας Φάνης Φαντέμης, βρισκόταν ανέκαθεν στο περιθώριο της ελληνικής λογοτεχνίας. Ακόμα και ο θάνατός του, στις 14 Μαΐου στο Βερολίνο, απασχόλησε μόνο τις τοπικές εφημερίδες. Άλλες, στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έκαναν νύξη γι αυτό.

Άδικα, όπως προκύπτει από μια ματιά στο έργο του. Μπορεί ο Φαντέμης να μην ήταν «ολοκληρωμένος» συγγραφέας, είχε όμως όλες τις αρετές του σπουδαίου αφηγητή: γλώσσα, ύφος, δυνατά μοτίβα. Τα τελευταία ήταν σχεδόν αποκλειστικά θαλασσινά. «Αν ο Νίκος Καββαδίας είναι ο κορυφαίος ποιητής της ναυτοσύνης, ο Φάνης Φαντέμης είναι ο κορυφαίος πεζογράφος της» είπε απευθυνόμενος στο κοινό ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης λίγο μετά την προβολή στον προτζέκτορα της τελευταίας του τηλεοπτικής συνέντευξης στην «Αλήθεια» το 2005.

Στην ήδη βαριά κληρονομιά που άφησε πλέον προστέθηκαν ακόμα δύο βιβλία, το «Ίντα λέγουσιν στην πλώρη» και το «Στα βαθιά νερά».

 

Και ναι μεν ο Φαντέμης «έφυγε» πρόσφατα, όμως μας άφησε ζωντανές βαπορίσιες ιστορίες μιας άλλης εποχής, όταν τα καπνιστήρια των βαποριών γνώριζαν δόξες και ο Φάνης κατάφερνε να αποτυπώνει και απαθανατίζει καταστάσεις που συγκινούν.

Ο Φάνης Φαντέμης ζωγράφισε με πολύχρωμες πινελιές τη ναυτική ζωή γιατί τη βίωσε ο ίδιος και την απαθανάτισε με κινηματογραφικό τρόπο. 

Στο πρώτο περιλαμβάνονται ναυτικές ιστορίες και στο δεύτερο πέντε μεγάλα διηγήματα συν ένα με το ίδιο αντικείμενο. Ναυτικές ιστορίες και ανέκδοτα, μικρά και γουστόζικα, δοσμένα με μεγάλη ακρίβεια και με λεπτομέρειες τέτοιες, που έχεις την αίσθηση ότι τα έχεις ζήσει κι εσύ. Πικρές και γλυκές αλήθειες καταγραμμένες με αφηγηματική γλαφυρότητα. Ο Φάνης Φαντέμης απεικονίζει με φωτογραφικό τρόπο την πραγματική ζωή μέσα στο βαπόρι ενώ με εκπληκτικό ρεαλισμός σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των ναυτικών.

Πρωταγωνιστές ναυτικοί, κάποιοι απ’ αυτούς επαναστάτες, αλλά και καπετάνιοι κάθε μορφής, όπως και εφοπλιστές σπαγγοράματα, πονηροί και εκμεταλλευτές… Ο Φάνης Φαντέμης μας κάνει συμμέτοχους και συμπρωταγωνιστές στις ναυτικές ιστορίες του και μας ταξιδεύει για όμορφες, γοητευτικές και απολαυστικές περιπέτειες.

Δημήτρης Φρεζούλης και Νίκος Κατσαράκης με τη βοήθεια του συγγραφέα Κώστα Ζαφείρη, του ερασιτέχνη ηθοποιού Γιάννη Τσουμπαριώτη και της δασκάλας Χριστίνας Παληού, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους σε μία άλλη εποχή τότε που τα μικρά λίμπερτι κυριαρχούσαν στους ωκεανούς.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ