27.4.2016 15:44

Άρωμα Χίου στο μυθιστόρημα των εκδόσεων Λιβάνη «Γυναίκες Θάλασσες»

ΣΙΣΣΥ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΑΓΕΥΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΩ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ»

Άρωμα Χίου έχει το τελευταίο βιβλίο της Σίσσυς Θεοφανοπούλου και των εκδόσεων Λιβάνη αφού το μυθιστόρημα με τίτλο «Γυναίκες Θάλασσες» που κυκλοφορεί σήμερα για πρώτη φορά στα βιβλιοπωλεία, εκτυλίσσεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη Χίο. Η Σίσσυ Θεοφανοπούλου δεν κατάγεται από το νησί μας αλλά το αγάπησε σαν δικό αφού μαγεύτηκε από τις κρυμμένες ομορφιές του και θέλησε να τις αποτυπώσει στο νέο της βιβλίο. Το «Γυναίκες Θάλασσες» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές που διαδραματίζεται σε τρία διαφορετικά νησιά του Αιγαίου, τη Χίο, τη Νίσυρο και τη Σύρο.

Η Σίσσυ έχει γράψει ένα ακόμη μυθιστόρημα με τίτλο «Αν ήμουν τραγούδι» και δύο παιδικά βιβλία ενώ επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον χώρο της επικοινωνίας και του Μάρκετινγκ.

Με αφορμή την σημερινή κυκλοφορία του «Γυναίκες Θάλασσες» μίλησε στον «π» για το βιβλίο της αποκαλύπτοντας μας ορισμένες λεπτομέρειες της ιστορίας.

 

Ερωτ: Το μυθιστόρημα «Γυναίκες Θάλασσες», είναι η δεύτερη κατά σειρά συγγραφική σας προσπάθεια μετά το «Αν ήμουν τραγούδι». Ο τίτλος του βιβλίου είναι συμβολικός; Πώς προέκυψε;

Απ: Το «Γυναίκες Θάλασσες» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά μου και το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο μου καθώς έχω γράψει και δύο παιδικά. Ο τίτλος προέκυψε με βάση το γεγονός ότι η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται σε τρία νησιά: Tη Χίο, τη Νίσυρο και τη Σύρο. Επομένως η θάλασσα είναι ένα κοινό βασικό χαρακτηριστικό. Ο συνδυασμός με την έννοια της γυναίκας, ναι όντως είναι συμβολικός και επεξηγείται χαρακτηριστικά μέσα στο βιβλίο.

 

Ερωτ: Στο βιβλίο σας η ιστορία εξελίσσεται σε τρία διαφορετικά νησιά του Αιγαίου. την Χίο, την Νίσυρο και Σύρο. Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα νησιά;

Απ: Για μένα και τα τρία νησιά είναι αγαπημένα. Φιλόξενα, πανέμορφα με το καθένα να έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, για διαφορετικό λόγο. Επομένως, αποφάσισα να τα συμπεριλάβω στο ίδιο μυθιστόρημα. Ο αναγνώστης, καθώς θα διαβάζει το βιβλίο, θα βλέπει την πλοκή να συνδυάζει σκηνές και από τα τρία νησιά.

Όσον αφορά στη Χίο, στο νησί, έχω περάσει με ντόπιους φίλους μου, ένα υπέροχο καλοκαίρι. Λάτρεψα τον τόπο σας από την πρώτη στιγμή. Ο Κάμπος, τα Μαστιχοχώρια, ο πολιτισμός, η πόλη, οι παραλίες… θα ανακαλύψετε πολλά από αυτά να υπάρχουν μέσα στις «Γυναίκες Θάλασσες» και να αποτελούν και σημεία – κλειδιά της υπόθεσης.

 

Ερωτ: Τρία νησιά-αλλά μία ιστορία με καλά κρυμμένα μυστικά.  Πόσο εύκολο είναι να συνδεθούν μεταξύ τους;

Απ: Η μαγεία της συγγραφής είναι αυτή. Να μπορεί να συνδυάζει διαφορετικούς τόπους, διαφορετικούς ήρωες και διαφορετικές εποχές. Εύκολο δεν είναι, είναι όμως μεθυστικό.

 

Ερωτ: Πόσο χρονικό διάστημα απαιτήθηκε για να ολοκληρώσετε το βιβλίο σας;

Απ: Λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας, έκανα αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσω. Κι αυτό γιατί ήθελα το αποτέλεσμα να με ικανοποιεί απόλυτα και να μην είναι βιαστικό.

 

Ερωτ: Σε τι κατηγορία μυθιστορημάτων θα κατατάσσατε το «Γυναίκες Θάλασσες»;

Απ: Το μυθιστόρημα Γυναίκες Θάλασσες είναι κοινωνικό. Μέσα του θα βρείτε ένα σύνολο θεμάτων και συναισθημάτων. Η δύναμη της γυναίκας, τα συναισθήματά της καθώς και οι ιδιότητες που μπορεί να έχει ως μάνα, αδερφή, κόρη και σύζυγος είναι ένας βασικός άξονας του βιβλίου. Μέσα του υπάρχουν επίσης θέματα όπως ο έρωτας, η αληθινή αγάπη, η κακοποίηση αλλά και ο ανθρώπινος εγωισμός. Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι οι συνεχείς ανατροπές και η γρήγορη πλοκή του.

 

Ερωτ: Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στις 21 Απριλίου ενώ η πρώτη επίσημη παρουσίαση του θα γίνει στην πρωτεύουσα. Θα επιδιώξετε να το παρουσιάσετε και σε καθένα από τα τρία νησιά που εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου σας;

Απ: Φυσικά, θα ήθελα πολύ οι «Γυναίκες Θάλασσες» να παρουσιαστούν στα νησιά τους. Όλο το βιβλίο είναι γεμάτα από αυτά, οπότε θα ήταν χαρά και τιμή για μένα, να έρθω να παρουσιάσω προσωπικά το βιβλίο.

 

Ερωτ: Εκτός από μυθιστορήματα έχετε γράψει και δύο παιδικά βιβλία. Ποιο κοινό είναι περισσότερο απαιτητικό; Συναντήσατε δυσκολίες;

Απ: Όλα τα κοινά είναι απαιτητικά γιατί και η συγγραφή η ίδια είναι απαιτητική.

Πολλοί ομότεχνοι υποστηρίζουν ότι το παιδικό βιβλίο είναι πιο δύσκολο στη συγγραφή του.

Προσωπικά πιστεύω ότι και το μυθιστόρημα για ενηλίκους είναι επίσης το ίδιο απαιτητικό, ίσως κι ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί η πλοκή πρέπει να μην κουράζει, να μην είναι βαρετή και ο τρόπος γραφής να έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό στον αναγνώστη χωρίς να τον γεμίζει με άσκοπες περιγραφές.

 

Ερωτ: Στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας δίδονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να ζήσουν το όνειρό τους και να ασχοληθούν με αυτό που πραγματικά τους αρέσει;

Απ: Τα πράγματα γενικά είναι απαιτητικά και δύσκολα. Όμως θα ήμασταν απαισιόδοξοι αν δεν κυνηγούσαμε τα όνειρά μας, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Πιστεύω ότι οι ευκαιρίες υπάρχουν – είναι όντως πιο λίγες από ότι παλιά- αλλά υπάρχουν.

Ερωτ: Υπάρχουν σκέψεις για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Απ: Το επόμενο συγγραφικό μου βήμα έχει ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το μελάνι. Είμαι στην αρχή της συγγραφής του επόμενου μυθιστορήματός μου.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ