25.6.2024 9:29

8ο Φεστιβάλ "Μούσα Ελληνική" - Αντίστροφη μέτρηση για τον πολιτιστικό θεσμό του καλοκαιριού

Το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, 27 Ιουνίου-9 Ιουλίου 2024, καθιερωμένος πλέον πολιτιστικός θεσμός της Χίου, καταφτάνει σε λίγες μέρες πλησίστιο! 

Με αυξανόμενη έμπνευση ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει προγράμματα και εκδηλώσεις με στυλοβάτες το τετράπτυχο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ και προσεγγίσεις που στηρίζονται στη σύνθεση - αντίθεση - ανάπλαση - μετάπλαση.

Οι δημιουργοί αντλούν το υλικό τους από όλες σχεδόν τις Τέχνες: Μουσική, Λόγο, Θέατρο, Ζωγραφική, Χορό, Φωτογραφία, Κινηματογράφο. 

Και το φετινό Φεστιβάλ οργανώνει και παρουσιάζει τις εκδηλώσεις σε Κύκλους οι οποίοι περικλείουν προγράμματα σχεδιασμένα για κάθε ηλικία, με σκοπό να μπορούν όλοι όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. 

“Πρελούδιο” στον 1ο Κύκλο του Φεστιβάλ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ είναι το Ανοικτό Εργαστήριο Τέχνης της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα “Στον Ρυθμό της Εικόνας”, ένα εργαστήριο κινητικής ζωγραφικής, όπου θα νιώσουμε μέσα από τους ήχους και τα χρώματα τη δύναμη του τυχαίου και της απροσδιοριστίας στην Τέχνη. 

Στον 1ο Κύκλο Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ εντάσσονται 3 συναυλίες, εργαστήρια, masterclasses και 18 διαλέξεις για τη Σύγχρονη Μουσική και συγκεκριμένα για το έργο Αμερικανών συνθετών και Ελλήνων που έζησαν και εργάστηκαν στην Αμερική, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου αμερικανού συνθέτη Charles Ives. Επειδή το 2024 είναι και επέτειος των 120 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, που συνδέεται έμμεσα με τη Χίο από την πλευρά της συζύγου του, θα παρουσιαστούν οι «Πέντε ελληνικοί χοροί» του.

Ερμηνευτές: Κουιντέτο πνευστών «Αίολος», μουσικοί της ορχήστρας ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, της Κρατικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Φιλαρμονικής Αθηνών, του Forum Νέων Συνθετών και Ερμηνευτών του Φεστιβάλ και το Εργαστήριο του Κωνσταντίνου Δεστούνη με μαθητές και απόφοιτους του Μουσικού Σχολείου και των ωδείων της Χίου. 

Ο 2ος κύκλος ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ – ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ αναδεικνύει τον τόπο όπου γίνεται το Φεστιβάλ, τη Χίο και όσα συνιστούν τη σύγχρονη πολιτιστική της ταυτότητα, προτείνει μια φρέσκια οπτική των όσων γνωρίζουμε και αναζωογονεί στη μνήμη μας όσα ίσως έχουμε λησμονήσει. 

Στον κύκλο αυτό κυρίαρχη θέση κατέχει το Διήμερο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς, ένα μικρό Φεστιβάλ στην αγκαλιά του μεγάλου, όπου η μία έκπληξη θα διαδέχεται την άλλη. Συνδιοργανωτής το ντόπιο Εκπολιτιστικό Σωματείο «Η Πρόοδος». Μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, ιστορικά, φιλολογικά, λογοτεχνικά δρώμενα καταλήγουν σε μια κεντρική εκδήλωση κάθε βράδυ. Από αναβίωση παλιών επαγγελμάτων και χορευτικές εκδηλώσεις ως προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική, μουσική τζαζ, έκθεση εικαστικών, νέα κείμενα με θέμα τον πολύτροπο έρωτα, είναι κάποια από τα πολλά που θα κρατήσουν αμείωτο το έως θαυμασμού και έκπληξης ενδιαφέρον μας. 

Το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ θα κλείσει με την προβολή της ταινίας σε δύο συνέχειες στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου «Μαρία Μοντεσσόρι: Μια ζωή για τα παιδιά». Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, που άρχισε πέρυσι τον Νοέμβριο, συνεχίστηκε με τεράστια επιτυχία τον Απρίλιοι του 2024, με την «Παρέλαση των παιχνιδιών», ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που όχι μόνο παρακολούθησαν αλλά συμμετείχαν 700 μαθητές της Α`/θμιας Εκπαίδευσης με τους δασκάλους τους και έκλεισε με τη συνεργασία της ΘΑΛίΑΣ, της Εθελοντικής ομάδας της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ για την Τρίτη Ηλικία, με το 1ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου. 

Στο τραπέζι του 8ου Φεστιβάλ είμαστε όλοι καλεσμένοι, συνδαιτημόνες στην ευωχία που απλόχερα θα προσφέρει σε όλους! 

Καλή αντάμωση!

 

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική (PDF)

Συνοπτικό πρόγραμμα (PDF)

https://musahellenicafestival.gr/8o-festival-me-mia-matia/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ