17.2.2018 20:19

7 τόμοι για την ζωή και το έργο του Κων/νου Κανελλάκη από την Αθ. Ζαχαρού – Λουτράρη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΧΙΩΤΗ

Την ζωή και το έργο μιας πολύπλευρης προσωπικότητας της ιστορίας της Χίου, των γραμμάτων και της λαογραφίας του τόπου μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις "Άλφα-π" του Γιάννη Παληού, μέσα από την επτάτομη έρευνα της Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθηνάς Ζαχαρού - Λουτράρη για τον Κων/νο Κανελλάκη. που μόλις κυκλοφόρησε. 

Ο Κ. Κανελλάκης, ο «Σιὸρ Κωστὴς» του Ψυχάρη, πολύπλευρη προσωπικότητα, υπήρξε «ἱστορικός, γλωσσολόγος, λαογράφος, νομισματολόγος, παλαιογράφος, ἐπιγραφικός, τοπογράφος, ἔμπορος ἔργων τέχνης, καλλιεργητής, ἐπίτροπος τῶν χωρικῶν στὴν πόλη καὶ ὁδηγὸς τῶν ξένων στὰ χωριά», κατά τον H. Pernot, και ακόμα συγγραφέας, παιδαγωγός, ζωγράφος και πολλά άλλα, στα οποία διακρίθηκε με σκληρή δια βίου μελέτη και εργασία.

Από τα κατάλοιπα των εγγράφων του στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», κυρίως αλληλογραφία, φωτίζεται η ζωή, το έργο και η εποχή του (τ. Α΄). Ίδρυσε και διηύθυνε για τριάντα χρόνια το Παρθεναγωγείο Νενήτων (τ. Β΄), κατέγραψε το λαϊκό πολιτισμό της Χίου και πλούτισε τη χιακή γλώσσα και λαογραφία (τ. Γ΄). Υπήρξε ο πρώτος επιμελητής τοῦ Ἀρχαιολογικοῦ Μουσείου τοῦ ἐν Χίῳ Γυμνασίου, εντόπισε και μελέτησε τα αρχαιολογικά μνημεία (τ. Δ΄), ερεύνησε την Τοπογραφία και κατασκεύασε αξιοθαύμαστους χάρτες (τ. Ε΄). Αντέγραψε δυσανάγνωστα χειρόγραφα και διέσωσε πολύτιμα ιστορικά στοιχεία (τ. Στ΄), ιδιαίτερα για τα Μαστιχοχώρια, όπως το κατάστιχο με το φόρο κάθε καλλιεργητή μετά τις Σφαγές (τ. Ζ΄).

 Πρόσωπα και γεγονότα, συνήθειες και ιδεολογίες, ιστορικά συμβάντα και προσωπικές στιγμές ξεδιπλώνονται στο έργο του και ζωντανεύουν τη ζωή της Χίου πριν και μετά την απελευθέρωση του 1912.

Αναλυτικά οι τόμοι που θα κυκλοφορήσουν για τον Κανελλάκη περιλαμβάνουν: 

T. Α΄   Βιογραφικά - Αλληλογραφία

Τ. Β΄   Το Παρθεναγωγείο Νενήτων Χίου

Τ. Γ΄   Το Γλωσσολογικό και Λαογραφικό έργο

Τ. Δ΄   Το Αρχαιολογικό και Ιστορικό έργο

Τ. Ε΄   Το Τοπογραφικό και Χαρτογραφικό έργο

Τ. ΣΤ΄ Το έργο του ως συλλέκτη και μελετητή παλαιών χειρογράφων

Τ. Ζ΄   Άγνωστα στοιχεία για τη μαστίχα κατά την τελευταία οθωμανική περίοδο

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ