22.1.2018 14:18

54 δράσεις σε 58 μήνες στο Νεχώρι

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ που καθιέρωσαν τον Σύλλογο του Νεχωριου στον πολιτιστικό καμβά της Χίου

Σήμερα που διαβάζετε αυτό το ρεπορτάζ θα έχει εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεχωρίου «Ο Αγ. Μηνάς». Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μετέχουν τα περισσότερα στελέχη του Συμβουλίου που η διετής θητεία του έληξε χθες. Μετά από δύο 24 μήνες θητείες, όπου μόνο δύο δεν είχαν εκδηλώσεις, επέλεξαν να ιδιωτεύσουν για να ξεκουραστούν.

54 εκδηλώσεις είναι πάρα πολλές, η επιτυχία του έργου τους αναγνωρίστηκε. Τα κατάφεραν επειδή λειτούργησαν ως ομάδα.

«Δύο χρόνια  είναι λίγα για να κάνεις τα πάντα, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο.

Επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό και αφήνουμε κληρονομιά την υποδομή που δημιουργήσαμε», λένε ο πρόεδρος Χάρης Ζούζουλας, η αντιπρόεδρος Αγγελική Καλεώδη, η γραμματέας Ευγενία Κλαδιά, ο ταμίας Νίκος Γιακούμας και τα μέλη Αργυρώ  Γεωργαρούδη, Τέρη Μανωλάκη και Μηνάς Βασιλικός.

Τους επισκεφθήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου, στην πλατεία του Πύργου του χωριού. Αλλά και αυτοί που αποχώρησαν θα είναι κοντά στο Σύλλογο, αφού είναι αδύνατον να ξεχάσουν τις ωραίες στιγμές που έζησαν.

«Δουλέψαμε παθιασμένα, οργανωμένα, ομαδικά, δημιουργήσαμε δρόμους για το μέλλον», υποστηρίζουν.

Ξεκίνησαν το 1995, με πρώτη πρόεδρο τη Βίκυ Πρώη. Ακολούθησαν οι Ειρήνη Κλαδιά, Ελένη Σμυρναίου, Πόπη Μαράτσου και Χάρης Ζούζουλας.

Τμήματα

Ίδρυσαν το Σύλλογο με σημείο εκκίνησης το έθιμο του παραδοσιακού γάμου που πραγματοποιούν κάθε Τυρινή Παρασκευή. Πρώτο εργαστήρι ήταν το χορευτικό ενηλίκων με δάσκαλο τον Κώστα Σιταρά, τον οποίο διαδέχθηκε ο Σίμος Καραολάνης. Τώρα υπάρχουν επιπλέον παιδικά με τη Σταυρούλα Αλλατσατιανού και εφηβικό. Το 2013 με πρόταση του προέδρου ιδρύθηκε η Θεατρική Ομάδα «Ρότα», με σκηνοθέτη το Σταύρο Σπυράκη. Δραστηριοποιούνται 120 τακτικά μέλη, 150 επιμορφώνονται στα εργαστήρια χορού, χορωδίας παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού, στο θεατρικό εργαστήρι και τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων. Φέτος δεν λειτούργησαν τα εργαστήρια ζωγραφικής και καραγκιόζη, που δίδασκε εθελοντικά ο Στ. Σπυράκης.

Λειτουργούν ακόμη Δανειστική Βιβλιοθήκη και Ιματιοθήκη παραδοσιακών φορεσιών της Χίου. Στις δράσεις τους ξεχωρίζει η βράβευση μιας μητέρας κάθε χρόνο, την «Ημέρα της μητέρας».

«Καμάρι»

Καμαρώνουν και για την  ετήσια χορευτική  εκδήλωση «Καμάρι» στην Άγια Φωτιά, μια ιδέα  της Πόπης Μαράτσου,  όπου παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ετήσιας δουλειάς τους.

Χορωδία

Η Χορωδία «καλά λαλεί». Ιδρύθηκε το 2014 με μαέστρο το Μιχάλη Βούκουνα και έχει τραγουδήσει  στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δεκεμβρίου του 2015 με θέμα τα «κάλαντα από όλη την Ελλάδα», «Νέο κύμα» το Σεπτέμβριο του 2015,  στις «Συναντήσεις των χορωδιών της Χίου» που διοργάνωσαν ο Φάρος και ο Αλλάτιος το 2016 και το 2017,  στο «Αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο» το Φεβρουάριο του 2017, στη συναυλία στο Διονυσίειο και πρόσφατα στην τοπική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

«Για το καλοκαίρι οργανώνουμε  μια συναυλία αφιέρωμα στο Μάριο Τόκα», γνωστοποιεί η έφορος του τμήματος Αγγ. Καλεώδη.

Η «Ρότα»

Η Θεατρική Ομάδα «Ρότα» ξεκίνησε με επτά ηθοποιούς και τώρα έχει είκοσι. Έχει δώσει έξι παραστάσεις και ετοιμάζει την έβδομη, τον Σεπτέμβριο. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και παραστάσεις εκτός Χίου και το «ψάχνει» να συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό θεάτρου.

«Έχουμε αυτοπεποίθηση», καταλήγει η έφορος του Τμήματος Ευγ. Κλαδιά.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ