9.9.2018 13:06

Τσίπρας από ΔΕΘ: Μισόλογα για συντάξεις, αποθέωση για ΗΠΑ

Με αποθέωση των ΗΠΑ και με μισόλογα για τη μη περικοπή των συντάξεων ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ένα μακρύ κατάλογο προεκλογικών παροχών σε βάθος τετραετίας, τον οποίο, όμως, βάφτισε “όραμα” για την εποχή μετά το Μνημόνιο. Σε μία άνευρη ομιλία, χωρίς πολιτικές αιχμές και δίχως κριτική ουσίας προς την αντιπολίτευση υποσχέθηκε ότι “ θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό”, ενώ διαβεβαίωσε πως “δεν ήρθα να μοιράσω παροχές αλλά να μοιραστώ το όραμα μας”.

Από τη σιδηρόφρακτη πόλη χιλιάδων αστυνομικών ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία για το μακεδονικό κάνοντας λόγο για μία Θεσσαλονίκη, ανοιχτή, καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη. “Με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας” είπε και πρόσθεσε ότι πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Που ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο. Που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Με αρκετές αναφορές στο γνωστό μότο “ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ” περιέγραψε την μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ανακοίνωσε αναβαθμιση της Θεσσαλονίκης και πως προχωρά άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωσε μέτρα για την εργασία όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020, μείωση εισφορών και συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων σε ορίζοντα 4ετίας, ανακοίνωσε προσλήψεις σε υγεια κλπ, υποσχέθηκε την καταβολή των αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς. 

Αν και το 2014 η παροχή αυτή (50% των αναδρομικών στους δικαστικούς κλπ) επικρίθηκε ως «χαρτζιλίκι», ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε πως «είναι δίκαιο και γίνεται Πράξη», αφού όμως μεσολάβησαν και σωρεία δικαστικών αποφάσεων που επί μια τριετία η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του δημοσίου σχολεία, κάνοντας επίθεση στην ελίτ. Ο κ.Τσίπρας, στην ομιλία του, μίλησε για αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος. Οι Άριστοι, είπε, δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, “Καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ”, πρόσθεσε. 

Αγωνία και μισόλογα για τις συντάξεις 

Αβέβαιος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από το θέμα των συντάξεων, καθότι ποντάρει στη μη εφαρμογή της περικοπής από το 2019. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εξέφρασε την αγωνία του, ο οποίος έκανε για άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, ενώ ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί με την Κομισιόν. Όπως χαρακτηριστικά είπε “η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Είπε, επίσης, ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. “Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 

Διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους 

Σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία είχε εξαγγείλει πριν μήνες, είπε ότι θα την εκκινήσουμε τον Οκτώβριο για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. “Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία”, ειπε ο κ. Τσίπρας. 

Αποθέωση ΗΠΑ

Ειδική μνεία για τις ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την οποία κάλεσε για περαιτέρω συνεργασία. “Μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση” είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε “αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας . Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν. Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.” “Είμαι βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας εδώ σήμερα το αποδεικνύει. Και εύχομαι αυτή η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία”. 

Παροχές ύψους 3,5 δισ ευρώ έως το 2022

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές
για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδ
ρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενισχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.

7) Ενίσχυ
ση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

Εργασιακά


Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Και δεύτερη μεταρρύθμιση: Η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Επενδυτικό περιβάλλον

Προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους 

Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας 

Με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019 


Επιστροφή νέων
 

Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. 

Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα. 

Ενέργεια - αγρότες

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα: Στην κατεύθυνση αυτή, την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ 

Εμφαση στην Αγροτική παραγωγή, όπου το στρατηγικό μας σχέδιο και οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στην καθετοποίση της παραγωγής μέσω της σύνδεσης με την μεταποίηση και την τυποποίηση των τροφίμων. Στην ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών με στοχευμένες ελαφρύνσεις και την παροχή ειδικών κινήτρων 

Μεταφορές - Υποδομές
Στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της χώρας. Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του σχεδίου μας 


Σημαντικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.

Ενώ το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του. 

Αντιστοίχως, εντός του 2019 θα παραδοθούν νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας ενώ ήδη δημοπρατείται η νέα Γραμμή 4.


Υγεία

Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών 


Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση 

Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές 


Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014. 

Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο 

Η Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.
 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ