6.7.2017 14:49

Τρέμουν και τη σκιά τους οι συμβασιούχοι της Υπ. Ασύλου !

• ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «π»

Η δημοσίευση μιας ομαδικής φωτογραφίας τους από τον «π», που οι ίδιοι διακίνησαν μέσω fb, ενόχλησε τους εργαζόμενους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου στο νησί μας. Είναι, δε, τέτοια η ανησυχία τους, που υποχρέωσαν και το πανελλαδικό Σωματείο τους να εκδώσει ανάλογη ανακοίνωση, κοινοποιώντας την από το Γ. Μουζάλα ως την ΑΔΕΔΥ και την ΕΣΗΕΑ! «Η συγκεκριμένη δημοσίευση, πέρα από αντιβαίνουσα σε κάθε κανόνα δεοντολογίας αλλά και κάθε έννοια σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, κρίνουμε ότι  προσβάλει και στοχοποιεί δημόσιους λειτουργούς που καθημερινά εκτελούν στο ακέραιο και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία το καθήκον τους», αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του τοπικού Σωματείου και η απάντηση του «π»:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 «Οι κρίσεις πουλάνε καλά»

Ουμπέρτο Έκο

Εντύπωση μας προκάλεσε το δημοσίευμα της από 23/07/2017 στην τοπική διαδικτυακή εφημερίδα της Χίου, «www.politischios.gr» με τίτλο «απ’ την ταχύτητα τους εξαρτάται η αποσυμφόρηση», που στοχοποιεί το προσωπικό της Υπηρεσίας, καταδεικνύοντάς το ως υπεύθυνο για την ταχεία αποσυμφόρηση του νησιού. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος,  έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία της Χίου, ωστόσο μεταξύ των υποχρεώσεων ενός δημοσιογράφου και της εφημερίδας που δημοσιεύει το άρθρο είναι:

1. Η μετάδοση  έγκυρων πληροφοριών και όχι παραπλανητικών ειδήσεων. Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου από τον Β΄ βαθμό. Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε πώς ο  συντάκτης του άρθρου αγνόησε παλαιότερα δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας στην ιστοσελίδα της όπου αναφέρονται οι υπάρχουσες υπηρεσίες του Hotspot της ΒΙΑΛ με την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Χίο δηλαδή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Υπηρεσίας Ασύλου αντίστοιχα. Ως γνωστόν, η Αρχή Προσφυγών, που είναι αρμόδια για την εξέταση των  υποθέσεων σε Β’ βαθμό, εδρεύει στην Αθήνα.

2. Η προκαταβολική έρευνα με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών της πληροφορίας που πρόκειται να μεταδώσει. Ο δημοσιογράφος του άρθρου προέβη σε σαρκαστικό σχολιασμό για την «σπάνια» εμφάνιση του προσωπικού, χρησιμοποιώντας δημοσιευμένη φωτογραφία από το Facebook  της Υπηρεσίας με σκοπό να καταστήσει σαφές στην τοπική κοινωνία της Χίου, ποιοι εργαζόμενοι προσωπικά ευθύνονται για τους ρυθμούς αποσυμφόρησης του νησιού από τους πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αποτελεί κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της οποίας αρμόδιος φορέας χάραξης αυτής της πολιτικής είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ειδικότερα η Υπηρεσία Ασύλου, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ασχολείται με την εξέταση των αιτήσεων  διεθνούς προστασίας. Ως εκ τούτου, το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου είναι υπεύθυνο αποκλειστικά και μόνο για την εξέταση αυτών των αιτήσεων και την περάτωση της διαδικασίας και ουδεμία ευθύνη φέρει για το γεγονός ότι η πολιτική επιλογή για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος είναι η διαδικασία αυτή να λαμβάνει χώρα στα νησιά. Μάλιστα, με μια τεκμηριωμένη έρευνα με σκοπό τη δημοσιοποίηση της αλήθειας στη χιώτικη κοινωνία, θα διαπιστώνατε ότι οι διαδικασίες για την μετάβαση, για παράδειγμα, του προσφυγικού πληθυσμού στην ενδοχώρα, εκτός την εξέλιξη του αιτήματος ασύλου τους, εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως τη στέγαση στην ενδοχώρα, τα μεταφορικά έξοδα κ.ά., λόγων που δεν άπτονται της Υπηρεσίας Ασύλου, πολλώ δε μάλλον του προσωπικού της.

Το εν λόγω άρθρο προκάλεσε μάλιστα το σχόλιο αναγνώστη, ο οποίος υπαινισσόμενος αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές του προσωπικού σε βάρος της διαδικασίας εξέτασης ασύλου, ζητά τη διαπόμπευση τους, θυμίζοντας μας σκοταδιστικές εποχές. Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν σημειώθηκαν ανάλογοι υπαινιγμοί για το προσωπικό της Υπηρεσίας από την εφημερίδα σας, οι οποίοι αποδείχθηκαν αναληθείς, κάτι που ωστόσο δεν επιλέξατε να επανορθώσετε.

Μας θορυβεί ιδιαίτερα και μας λυπεί το γεγονός ότι αποδίδεται στους εργαζόμενους η ευθύνη της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι μοναδικός σκοπός είναι να πέσει «λάδι στη φωτιά» του κοινωνικού αυτοματισμού της χιώτικης κοινωνίας.

Σας παρακαλούμε να αποσύρετε το επίμαχο δημοσίευμα από το δικτυακό τόπο «www.politischios.gr» που θίγει προσωπικά τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ιθύνοντες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

.............................................................................................................................................

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «π»

Για πολλά μπορεί να ευθύνεται η δημοσιογραφία. Ουδεμία ευθύνη βέβαια φέρει για όσους νοιώθουν να τους κυνηγούν φαντάσματα. Δεν μπορεί να τους απαλλάξει από τις φοβίες.

Οι εργαζόμενοι στο τμήμα Υπηρεσίας Ασύλου της Χίου θίχτηκαν από την επιλογή αναδημοσίευσης μιας φωτογραφίας που οι ίδιοι δημοσίευσαν στη κυρίαρχη αρένα του fb! Δεν διαπιστώσαμε την ίδια εκ μέρους τους ευθιξία στις καταγγελίες του ιατρού των Γιατρών του Κόσμου, κ. Αντύπα, οι οποίες ακόμα αναμένουν απάντηση.

Ακόμα περισσότερο δεν διαπιστώσαμε τον «καλό τους λόγο» για την εισαγωγή του ίδιου άρθρου ότι οι Υπηρεσίες Ασύλου (ελληνική και ευρωπαϊκή) είναι υποστελεχωμένες. Πως γίνεται τώρα να θέλεις να βλάψεις τη δημόσια εικόνα εργαζόμενων σε μια Υπηρεσία, αναγνωρίζοντας προκαταβολικά ότι είναι υποστελεχωμένη, αυτό ας το εξηγήσουν οι ίδιοι.

Αν οι εργαζόμενοι νοιώθουν απροστάτευτοι, όπως και η Χίος, από την κυβερνητική επιλογή η εξέταση των αιτήσεων ασύλου να διεκπεραιώνεται στα νησιά, τους καλωσορίζουμε στην επιθυμητή συμμαχία δυνάμεων που έχουμε ανάγκη. Να το πουν με παρρησία και να πάψουν να χτυπούν το σαμάρι, ενώ τους φταίει ο γάιδαρος.

Εννοείται ότι το άρθρο δεν αποσύρεται, απλούστατα γιατί δεν κρίνουμε ότι τους αποδίδει την πλήρη ευθύνη για τη συμφόρηση του νησιού.

«π» 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ