11.3.2020 13:44

Τοποθέτηση Ανδρ. Μιχαηλίδη για το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Αρχικά ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Σημείωσε πως κάτι τέτοιο αποτελεί μία στάση ευθύνης και, άρα, τελικά, έμπρακτης αγάπης προς τον άνθρωπο.

Ως προς το νομοσχέδιο, επισήμανε αρχικά πως αφενός περνάει κάτω από τον πήχη που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει χαρακτηρίζοντάς ως «τομή» για τη Δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν εισηγείται κάποιο νέο, καινοτόμο τρόπο κατάρτισης και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου. Αντιθέτως, υποβαθμίζει το ρόλο μιας σειράς δημόσιων φορέων και καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), χωρίς να τον αντικαθιστά με επαρκή τρόπο.

Τέτοιες επιλογές, σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της ΝΔ για «λιγότερο κράτος» η οποία διαπνέει συγκεκαλυμμένα το νομοσχέδιο, οδηγούν σε ένα «ιδιότυπο υδροκεφαλισμό»στην οργανωτική διάρθρωση της Δημόσιας Υγείας.

Αυτό το ιδεολογικό στίγμα του νομοσχεδίου εντοπίζεται σε επιλογές όπως η υπέρμετρη έμφαση στο ρόλο εθελοντικών πρωτοβουλιών και ΜΚΟ στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας, κάτι που ενδεχομένως να υποκρύπτει πρόθεση μείωσης της δημόσιας δαπάνης σε ένα κρίσιμο αντικείμενο,  η έλλειψη ειδικής αναφοράς σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η υποβάθμιση του ρόλου που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στην πρόληψη.

Τέτοιες επιλογές, κατέληξε ο Α. Μιχαηλίδης, δεν επιτρέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ