13.3.2023 13:34

"Τόλμησε, με δυνατό ΚΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας"

Με ενδιαφέρον και συμμετοχή η σύσκεψη γυναικών της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ

Με σημαντική συμμετοχή και ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η σύσκεψη γυναικών της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ στο καφέ Agora, το Σάββατο 11/3, στην οποία μίλησε η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Αγλαΐα Κυρίτση. Στη συζήτηση παραβρίσκονταν και η Άννα Βερνιώτου, επίσης υποψήφια με το ΚΚΕ. Στη συνάντηση έγινε πλούσια συζήτηση με πολλές γυναίκες να παίρνουν το λόγο, αναδεικνύοντας πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας, όπως αυτές εκφράζονται στο χώρο τους, αλλά και σκέψεις και πείρα για το ποια πρέπει να είναι η στάση των γυναικών σήμερα. 

Εργαζόμενη στο νοσοκομείο Χίου μίλησε για τη ζωή της γυναίκας νοσηλεύτριας, που βιώνει τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια να συνδυάσει τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας (σε συνθήκες υπερεργασίας λόγω ελλιπούς προσωπικού) με τη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειάς της, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε με την πανδημία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “πρόκειται για επάγγελμά που δεν έχει μεν ενταχθεί στα βαρέα κι ανθυγιεινά, βιώνει τη διαρκή εντατικοποίηση, αλλά «τουλάχιστον χόρτασε το προηγούμενο διάστημα από παλαμάκια..».

Το λόγο πήραν και νέες γυναίκες που ανέφεραν τη δουλειά «ήλιο με ήλιο..» για να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέπει όχι μόνο να ζουν, αλλά και να πληρώνουν από την τσέπη τους το συνεχές, πανάκριβο κι αγωνιώδες κυνήγι πιστοποιήσεων, μεταπτυχιακών, κλπ. 

Συνταξιούχες, μίλησαν για την αγωνία τους να βγάλουν το μήνα, όταν περιμένουν την έκδοση της σύνταξης των ίδιων ή των συζύγων τους, η οποία κατά κανόνα πλέον έρχεται καθυστερημένα. Στάθηκαν επίσης τα πολλαπλά αδιέξοδα που προκαλεί η απουσία κοινωνικής μέριμνας για την τρίτη ηλικία τόσο στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, όσο και σε ζητήματα ψυχοκοινωνικής υγείας και μοναξιάς. Ενδεικτικό για τον εμπαιγμό της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης με τα διάφορα «pass» κλπ, το σχόλιο που έγινε ότι τα 22 ευρώ περίπου που αναλογούν στο μήνα από το «market pass», δε φτάνουν ούτε για να αγοράσεις την εξάδα του νερού, μιας και είναι τεράστιο και το πρόβλημα με το νερό στο νησί, που δεν πίνεται. 

Νέα εκπαιδευτικός, μίλησε για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βιώνει η νέα γυναίκα στην προσπάθειά της να εξελιχθεί ως επιστήμονας ή απλά να βρει δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε και ταυτόχρονα στην επιλογή της να γίνει και μητέρα. Στηλίτευσε την αναλγησία και τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων που ως λύση προτείνουν τα ελαστικά ωράρια, την κρυοσυντήρηση, το να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι γυναίκες για να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα για τα ζητήματα των απαραίτητων προληπτικών γυναικολογικών, προγεννητικών εξετάσεων, τοκετού κ.α. Συμπλήρωσε επίσης, αναφερόμενη και στους πρόσφατους αγώνες των εκπαιδευτικών, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει πρότυπο για τα νέα κορίτσια η κάθε λογής «ινφλουένσερ», αλλά καταρχήν οι ίδιες οι αγωνιζόμενες εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενες που αγωνίζονται και δε σκύβουν το κεφάλι. 

Συζήτηση έγινε επίσης και για τα κοινωνικά αίτια της βίας που η γυναίκα βιώνει σε διάφορα επίπεδα. Όπως και για τα αίτια της γυναικείας ανισοτιμίας, που αφορούν τη σημερινή ταξική κοινωνία κι αναδείχθηκε έτσι η σημασία του κοινού, συλλογικού κι οργανωμένου αγώνα γυναικών κι ανδρών των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο- τον καπιταλισμό, όπου παρά τον πλούτο που παράγεται, παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα υπάρχει μόνο η χαμοζωή, χωρίς δικαιώματα.

Αναφέρθηκαν επίσης παραδείγματα και από χώρες της Σοβ. Ένωσης, σχετικά με τη φροντίδα του εκεί εργατικού κράτους τόσο στις γυναίκες, όσο και στα παιδιά από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός των παιδιών, βρεφονηπιακοί σταθμοί στους χώρους δουλειάς,κ.α.).

Τέλος, αναγνωρίστηκε η ανάγκη κάθε γυναίκα να δείξει εμπιστοσύνη στο σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στις καθημερινές μάχες: Ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής, με δυνατό ΚΚΕ. Αυτό είναι το περιεχόμενο που έχει το κάλεσμα της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες. 

Σε αυτό το δρόμο κάθε γυναίκα, μπορεί να αντλήσει θάρρος, δύναμη, ελπίδα, να αλλάξουμε τη ζωή μας με καθημερινό αγώνα και με την ψήφο μας στις εκλογές για ένα ισχυρό ΚΚΕ. Έτσι δυναμώνει το ρεύμα των αγωνιστών και αγωνιστριών που δεν συμβιβάζονται, με τη γυναίκα πρωταγωνίστρια στο δρόμο της πραγματικής ισοτιμίας και χειραφέτησης και αλληλοσεβασμού ανδρών και γυναικών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ