4.6.2018 9:29

Το Π.Α.Μ.Ε. Χίου βάλλεται κατά της Κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας

Σε ανακοίνωση για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών, αλλά και για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων προχώρησε η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ. 

«Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και στο νησί μας, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες μικρά παιδιά,  μέσα σε άθλιες συνθήκες στα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας», καθώς στήριξε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκή Ένωσης και τη συμφωνία με την Τουρκία.

Πρώτα και κύρια πρέπει να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, να μεταφερθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο που διεξάγουν στις χώρες τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους, που για τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα δε διστάζουν να αιματοκυλούν και να ξεριζώνουν τους λαούς. Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά αυτούς τους σχεδιασμούς δίνοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας στους φονιάδες των λαών ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμμετέχει στις Νατοϊκές στρατιωτικές εκπαιδεύσει, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά από τα χρήματα του δικού μας μόχθου. Γι’ αυτό χρειάζεται να απαιτήσουμε να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την Τούρκικη επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εκτός από την προσφυγιά εγκυμονούν και γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

Η ίδρυση και λειτουργία των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π) δε λύνει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Ωστόσο για όσο οι πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πεταχτούν στον καιάδα. Απαιτείται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Να παλέψουμε για την ουσιαστική στήριξή τους όπως και των ελληνόπουλων, μέσα, αλλά και έξω από το σχολείο. Το θέμα της κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης (φιλοξενία, σίτιση, ένδυση, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια, επιμέλεια και φροντίδα) είτε βρίσκονται στη χώρα μας με τις οικογένειες τους είτε πρόκειται για ασυνόδευτα ανήλικα.

Παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Άλλα έχουν ενταχθεί στις πρωινές ζώνες με τη στήριξη των τμημάτων ΖΕΠ, χωρίς οι δάσκαλοι να έχουν ουσιαστική βοήθεια από παιδαγωγικό υλικό, διερμηνείς, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες.

Η κυβέρνηση έχει παραδώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα (χρηματοδότηση, προσωπικό, υγιεινή, σίτιση κ.τ.λ.) στις ΜΚΟ, που αλωνίζουν μέσα και έξω από τα «κέντρα φιλοξενίας» υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη. Οι εργαζόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που στελεχώνουν τις δομές, εργάζονται με ελαστικό ωράριο μερικής απασχόλησης (έως 15 ώρες τη βδομάδα), ενώ στην πραγματικότητα - λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών - δουλεύουν παραπάνω χωρίς αποζημίωση.

Η εκπαιδευτική διαδικασία, το περιεχόμενο του μαθήματος, στις προσφυγικές δομές, δεν έχουν απασχολήσει σοβαρά το Υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στηρίζεται κατά βάση στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τα ζητήματα των υποδομών, κυρίως ως προς την επάρκεια και τη λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τον παράγοντα της οικογενειακής αστάθειας, με κάποιους γονιούς να είναι μακριά, τις απώλειες γονιών, αδερφών και άλλων συγγενικών προσώπων, αλλά και άλλες ιδιομορφίες, κατανοούμε την ανάγκη για πολύπλευρη ψυχολογική, κοινωνική, συναισθηματική στήριξη των παιδιών αυτών από κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό, που σήμερα δεν υπάρχει μέσα στις δομές.

Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της Εκπαίδευσης όλων αυτών των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας!Απομονώνουμε κάθε φωνή που στρέφεται ρατσιστικά ενάντια στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα αθωώνει τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις, αυτούς που για τα κέρδη και τα πετρέλαια τους έκαναν πρόσφυγες».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ