12.10.2020 7:49

Το ΚΚΕ με αφορμή το νέο κρούσμα Covid 19 στο Νοσοκομείο

Ύστερα και από το νέο κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο Χίου και την ένταξη του νησιού σε επιτήρηση από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εντείνεται η ανησυχία στους εργαζόμενους, στο Χιώτικο λαό. Τα όποια έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στη Χίο, θα είναι κενό γράμμα αν δεν παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας.

         Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, αφού έπαιξε και παίζει την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ειδικά στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, που κάνει «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα, στα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους σε σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Όλο αυτό το διάστημα κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, όπως υποκριτικά έλεγε η κυβέρνηση, αλλά το να μη γονατίσει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση. Κριτήριο ήταν να ελεγχθούν καλύτερα οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, να αποφευχθούν τριγμοί στην κυβερνητική σταθερότητα από μια ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας, δηλαδή η εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας από το αναμενόμενο δεύτερο κύμα στις συνθήκες του χειμώνα.

Οι δομές Υγείας στη Χίο όπως το Νοσοκομείο, δεν έτυχαν καμιάς αξιοσημείωτης αλλαγής από την 1η φάση της επιδημίας. Εξακολουθούν να παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ τα Κέντρα Υγείας Πυργίου και ΙΚΑ, τα Πολυδύναμα Ιατρεία Βολισσού, Καρδαμύλων και τα αγροτικά Ιατρεία παραμένουν αποψιλωμένα με αποτέλεσμα να αφήνουν ουσιαστικά ακάλυπτους τους κατοίκους των χωριών. Κατοίκους, μεταξύ άλλων υπερήλικες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

         Η δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση πρέπει να γίνει δύναμη διεκδίκησης! Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε και να απαιτήσουμε:

- Άμεση στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Νοσοκομείου με μόνιμο και σταθερό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Άμεση αύξηση των μονάδων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο και τώρα πλήρης λειτουργία των ελάχιστων ήδη υπαρχόντων με πλήρη στελέχωση. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ.

- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τις υπηρεσίες, τα σχολεία, την υγεία.

 - Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου).

- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους δωρεάν.

- Δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και για τον πνευμονιόκοκκο.

-Τώρα αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Έκτακτο κονδύλι για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων. Καταδικάζουμε την καταστολή από την κυβέρνηση των δίκαιων μαθητικών κινητοποιήσεων, που διεκδικούν το αυτονόητο, μέτρα προστασίας στα σχολεία.

- Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σχολεία να πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς κλπ). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.

- Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό, ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους.

- Ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εκφράζεται συγκεκριμένα και στα σχολεία. Με παρουσία νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

         Το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού. Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να δυναμώσει η δράση και η πάλη των εργαζομένων, των υγειονομικών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους, για κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ