20.5.2021 14:55

Θεσμική κατάντια για τη Χίο οι 2ήμερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Επί 5,5 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης με τον Πρόεδρο Παύλο Καλογεράκη να συνιστά... αυτοπεριορισμό

Σε μη ωφέλιμο για τον τόπο αλλά και αποτρεπτικό για τους πολίτες της Χίου που προηγούμενες χρονιές επεδείκνυαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά του νησιού, έχει μετατραπεί το ανώτατο πολιτικό όργανο της Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μη τήρηση του κανονισμού με κύρια ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Καλογεράκη, έχει οδηγήσει σε 2ήμερες συνεδριάσεις του Σώματος με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους τους συμβούλους όσο και για την ποιότητα της συνεδρίασης και της λήψης αποφάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το απόγευμα της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε επί 5,5 ώρες για εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα αλλά και για ερωτήσεις και απαντήσεις συμβούλων, με αποτέλεσμα η κανονική συνεδρίαση να μεταφερθεί για το απόγευμα της Πέμπτης.

Κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τελευταίο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο άσκησε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Χίο», Μ. Βουρνούς δεδομένου ότι πλέον η χρονική διάρκεια του συμβουλίου φτάνει 6 ώρες σε μόνιμη βάση.

Κριτική από τον Μανώλη Βουρνού

Για τον κ. Βουρνού οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν οφείλονται κυρίως στις νέες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας αλλά και των 7 συνολικά παρατάξεων που συμμετέχουν.

Ωστόσο σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν υπάρχει σωστός πολιτικός διάλογος που με γόνιμο τρόπο θα δώσει λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον κ. Βουρνού είναι ότι κατά κανόνα η χρονική διάρκεια των παρεμβάσεων δεν τηρείται.

«Είναι πιο παραγωγικό, συγκροτημένα, μετά από σκέψη, ιεραρχημένα όλοι να κάνουμε επιλογή των πραγμάτων που θα προτάξουμε» ανέφερε.

Παράλληλα άσκησε κριτική στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Καλογεράκη  αναφέροντας ότι συστηματικά δεν τηρεί τον κανονισμό λειτουργίας του σώματος:

«Ο κ. Πρόεδρος κατάργησε το χρονόμετρο, το οποίο είχαμε σε παλαιότερες συνεδριάσεις. Οι περισσότερες αποφάσεις που λαμβάνονται είναι άκυρες» δήλωσε.

Παράλληλα πρόσθεσε την σημασία του αυτοπεριορισμού όλων των μελών  του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ερωτώμενος εάν θα ήταν εφικτό να αλλάξει ο κανονισμός απάντησε ότι μπορεί να αλλάξει με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών.

Αυτοπεριορισμό αλλά χωρίς ίχνος αυτοκριτικής συνιστά ο Παύλος Καλογεράκης

Τη δική του θέση θέλησε να εκφράσει σε τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Καλογεράκης τονίζοντας ότι, μοναδική λύση είναι ο αυτοπεριορισμός των συμμετεχόντων. Η θέση του κ. Καλογεράκη δεν απέχει εν μέρει από τη θέση του κ. Βουρνού.

Ο κ. Καλογεράκης τόνισε ότι χρέος των μελών είναι να τηρούν τον κανονισμό ιδιαίτερα στο θέμα του χρόνου:

«Σε κανέναν δεν θα ήθελα να στερήσω τον λόγο. Εάν είχαμε δυο φορές την εβδομάδα συμβούλιο θα εκτονωνόταν η κατάσταση».

Πρόβλημα δημιουργείται για τον κ. Καλογεράκη με τις εισαγωγικές ερωτήσεις οι οποίες στο χθεσινό συμβούλιο ξεπερνούσαν τις 30:

«Καταλαβαίνετε ότι είχαμε 35 ερωτήσεις να τεθούν και στη συνέχεια 35 απαντήσεις. Εάν εφαρμόσουμε τον κανονισμό είναι 70 λεπτά να εκφραστούν οι ερωτήσεις και 70 να απαντηθούν».

Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζει ο κ. Καλογεράκης και στα θέματα που προκύπτουν  εκτός ημερησίας διάταξης καθώς εχθές ξεπερνούσαν τα 7 θέματα.

«Εχτές μόνο για το πρώτο θέμα κάναμε δυο ώρες» τόνισε ο κ. Καλογεράκης.

Τέλος, μόνη λύση φαντάζει η τροποποίηση του κανονισμού γεγονός που όπως είπε δεν τον βρίσκει αντίθετο.. Ωστόσο πριν οδηγηθεί κανείς σε τροποποίηση του κανονισμού χρειάζεται κατά τον ίδιο να τηρηθεί ο αυτοπεριορισμός.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ