29.10.2019 16:40

Θέατρο του παραλόγου με τους δύο Βουλευτές του νησιού με θύματα τους συνταξιούχους του ΝΑΤ

Ερίζουν για διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που ο ένας ψήφισε και ο άλλος αποδέχτηκε

Σε μία παράλογη διαμάχη μεταξύ των δύο Βουλευτών του νησιού εξελίσσεται το ζήτημα της εξαίρεσης από την περικοπή του 60% της σύνταξής τους, όσων ναυτικών διδάσκουν σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ειδικά στην ΑΕΝ Οινουσσών, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από εν ενεργεία ναυτικούς, τα μαθήματα διδάσκονταν από συνταξιούχους του ΝΑΤ, η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να οδηγήσει σε αδιέξοδο το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΑΕΝ, αφού αν τελικά ισχύσει κανένας συνταξιούχος του ΝΑΤ δεν θα θελήσει να συνεχίσει να διδάσκει αν του παρακρατηθούν χρήματα από τη σύνταξή του.

Μικρή λεπτομέρεια, και οι δύο Βουλευτές του νησιού, ο ένας ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου και ο άλλος τον αποδέχτηκε όντας υφυπουργός εργασίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Ανδρέας Μιχαηλίδης: "Πλήγμα στην ΑΕΝ Οινουσσών και τη ναυτική εκπαίδευση με υπογραφή Μηταράκη"

"Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης από τις 7 Οκτωβρίου 2019, ακυρώνει την εξαίρεση των συνταξιούχων ναυτικών από την περικοπή 60% της σύνταξής τους σε περίπτωση που διδάσκουν σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Η εξαίρεση αυτή είχε θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για να διευκολύνει τις κατά τόπους ΑΕΝ στην εύρεση κατάλληλου διδακτικού προσωπικού και κυρίως για να διευκολύνει την ορθή λειτουργία τους.

Η νεότερη εγκύκλιος πλήττει ευθέως τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση  και ειδικότερα την ΑΕΝ Οινουσσών, η οποία απασχολεί κρίσιμο για τη λειτουργία της αριθμό συνταξιούχων ναυτικών. Η αναδρομικότητα δε της ισχύος της εγκυκλίου αυτής, είναι εξοντωτική για τους συνταξιούχους ναυτικούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις ΑΕΝ ως σήμερα.

Οι δικαιολογίες του κ. Μηταράκη ότι πρόκειται περί κακής νομοθέτησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς προσχηματικές μια και καθ’ όλη την τριετή διάρκεια της εξαίρεσης αυτής δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Καλούμε σε επαγρύπνηση την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς και τους συνταξιούχους ναυτικούς εν όψει αυτής της εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης.

Λόγω δε της σοβαρότητας του ζητήματος ετοιμάζουμε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο Υπουργό".

Μηταράκης: "Αν ο κ. Μιχαηλίδης διαφωνεί με τον νόμο Κατρούγκαλου για τις ΑΕΝ, ας μην τον ψήφιζε"

«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με κάποιους ωρομίσθιους καθηγητές – συνταξιούχους ΑΕΝ, ας πει κάποιος στον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη ότι εφαρμόζεται το άρθρο 20 του νόμου Κατρούγκαλου, άρθρο το οποίο εκείνος ψήφισε. Εάν διαφωνεί, θα μπορούσε να το είχε διαβάσει πριν το ψηφίσει!

Ως προς την υποτιθέμενη εξαίρεση που επαίρεται ο κ. Μιχαηλίδης ότι είχε θεσμοθετηθεί λέει ευθέως ψέματα! Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι όλοι να γνωρίζουν πως δεν είχε εκδώσει κανένα σχετικό νόμο, ούτε καμία σχετική υπουργική απόφαση. Επιπλέον ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων!

Το μόνο που υπήρχε ήταν μία επιστολή του αρμοδίου Υφυπουργού προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς νομική αξία! Αντίθετα η εν λόγω επιστολή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους ενδιαφερόμενους.

Φυσικά το αρμόδιο Υπουργείο θα λάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την άμεση κάλυψη κενών που μπορεί να δημιουργηθούν και είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους».

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ