10.5.2017 10:36

Τα 3 κενά σημεία πριν ανοίξει η συζήτηση για το Προαναχωρησιακό

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πρόσθετο άγχος στους δημοτικούς παράγοντες για τις επιπτώσεις μια πιο δυναμικής ανάφλεξης στο κέντρο της πρωτεύουσας από πρόσφυγες και μετανάστες συσσώρευσαν οι συμπλοκές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Τα γεγονότα λειτουργούν ως επιταχυντής καταστάσεων προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η αναγκαιότητα δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου, διακαή πόθο της κυβέρνησης και της Ε.Ε.. Μια απόφαση που, αν εκχωρηθεί αποκομμένη από το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο του νησιού, θα αποδυναμώσει κι άλλο τη διαπραγματευτική θέση του.

Ασαφές σχέδιο

Η επίσκεψη της αντιστρατήγου της ΕΛΑΣ δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο. Επανέλαβε την κυβερνητική αξίωση δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου και έπεισε τους πάντες ότι το αίτημα συνεχίζει να εδράζεται σε έναν ασαφή σχεδιασμό, χωρίς να έχει εντοπιστεί ακόμα ο ενδεδειγμένος χώρος, ούτε να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις σε όσα ερωτηματικά αυτοδίκαια συνοδεύουν κάθε τοπική συζήτηση για την εξέλιξη του προσφυγικού.

Η κυβέρνηση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως προς το χώρο και μάλλον ως σταθερό στόχο έχει να καμφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να επαναφέρει την πρόταση ενισχυμένης δομής στο ΧΑΔΑ.

Τα 3 κενά σημεία

Η απαίτηση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί δομή Προαναχωρησιακού Κέντρου στη Χίο δεν γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία του νησιού όσο παραμένουν αναπάντητα και μετέωρα συγκεκριμένα ερωτήματα:

* η δημιουργία Προαναχωρησιακού συνεπάγεται αυτόματο κλείσιμο της Σούδας; Η αιτούμενη χωρητικότητα των 300 ατόμων δεν το διασφαλίζει, ο αριθμός όσων διαμένουν σήμερα στη Σούδα είναι πολλαπλάσιος.

* υπάρχει οροφή στους προσωρινά διαμένοντες στις δομές του νησιού; Αν για οποιονδήποτε λόγο η Χίος συνεχίσει να παραμένει το πρώτο νησί σε αφίξεις και η διαδικασία εξέτασης ασύλου διατηρηθεί στους ίδιους αργούς ρυθμούς, πέραν του Προαναχωρησιακού Κέντρου θα ζητηθούν κι άλλες μόνιμες δομές;

* θα συζητήσουν ποτέ ανοιχτά κυβέρνηση και Ε.Ε. μέτρα ουσιαστικής στήριξης των νησιωτικών περιοχών που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές;

Στα παραπάνω ερωτήματα απάντηση δεν δίνεται. Για τη Χίο, όμως, αποτελούν κεφαλαιώδη ζητήματα πριν εκχωρήσει τη συναίνεση της για δημιουργία της πρώτης νόμιμης δομής στο νησί.

Πρώτα η απάντηση

Κυβέρνηση και δημοτικοί παράγοντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι για την κοινωνία της Χίου τα 3 ισχυρά αυτά προαπαιτούμενα δεν έχουν αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση. Κι αν δεν είναι σε θέση να τα διασφαλίσει η οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα τα επιβάλλει και πάλι ο αγώνας των κατοίκων της Χίου

Η αντιπολίτευση θα μεταβάλλει στάση;

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μοιραστεί το πολιτικό κόστος από μια πιθανή συναίνεση της στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου φαίνονταν να ικανοποιούνταν από την ως τώρα συμφωνία να προταθεί η δημιουργία του εντός της ΒΙΑΛ.

Η συγκεκριμένη σκέψη, μάλιστα, είχε λάβει τη συγκατάθεση του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο» σε προ ημερών συνεδρίαση των μελών του. Ως εκεί είχε τοποθετηθεί από τον Πολ. Λαμπρινούδη η γραμμή υποχώρησης.

Η επίσημη κυβερνητική έκφραση, η οποία (τυχαία;) κατατέθηκε στην προτελευταία συνεδρίαση της Διπαραταξιακής Επιτροπής, έπειτα από δυο μήνες ατέρμονων συνεδριάσεων, ότι για την κυβέρνηση δεν είναι αποδεκτή μια τέτοια απόφαση, ουσιαστικά σπάει το υπό διαμόρφωση αρραγές μέτωπο της Διαπαραταξιακής.

Θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον ορισμένα στελέχη του συνδυασμού Λαμπρινούδη δεν θα αποδεχτούν νέα δομή εκτός ΒΙΑΛ, ακόμα κι αν η δική τους απόφαση διασπάσει την ενιαία θέση του συνδυασμού.

Ανάλογοι κραδασμοί δεν αποκλείεται πάντως να παρατηρηθούν και στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας», καθώς τουλάχιστον 3 δημοτικοί σύμβουλοι δεν συναινούν με την άνευ όρων παράδοση στις κυβερνητικές επιθυμίες.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ