25.10.2021 14:03

Συζήτηση στη Βουλή για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Χίου

Την Παρασκευή 22/10 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Μιχαηλίδη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη σχετικά με την κατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στη Χίο.

Στην πρωτολογία του ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά μνημείων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ένα ή άλλο βαθμό και τα οποία απαιτούν την εκκίνηση ή τη συνέχιση εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς εργασίες αναστήλωσης των κελιών της νότιας πτέρυγας της Νέας Μονής, καθώς και στην προβληματική ή ακόμα και ερειπιώδη κατάσταση σημαντικών μνημείων του νησιού όπως η Μονή Μουνδών, ο ναός του Αγίου Ιωάννη Αργέντη, ο Μικρός Ταξιάρχης στα Μεστά ο Άγιος Γεώργιος στα Πραστιά.

Στην απάντησή της η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι μια σειρά μελετών - που είναι απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης - έχουν ολοκληρωθεί ή είναι υπό εκπόνηση. Σημείωσε, επίσης, ότι τέσσερα από αυτά τα έργα έχουν προταθεί από το Υπουργείο για να χρηματοδοτηθούν μέσω κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο Α. Μιχαηλίδης στη δευτερολογία του σημείωσε ως καταρχήν θετικές αυτές τις εξαγγελίες, υπογράμμισε όμως την αδήριτη ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, κάτι το οποίο απαιτεί, όπως τόνισε, και ενίσχυση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

Αυτονόητα ο βουλευτής Χίου θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία τόσο της ολοκλήρωσης των μελετών και της ωρίμανσης των έργων που αφορούν τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Χίου, όσο - κυρίως – της εξασφάλισης της χρηματοδότησής τους και εκκίνησης των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ