30.8.2021 10:37

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: «Ο άδικος νόμος Κεραμέως κόβει χιλιάδες υποψηφίους από τα πανεπιστήμια»

Η μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την φιλοσοφία του νόμου Κεραμέως να αποκλείσει χιλιάδες παιδιά από τα δημόσια πανεπιστήμια, για να στείλει πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια.

Στα παιδιά που κατάφεραν και πέρασαν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου τους δίνουμε συγχαρητήρια, ευχόμαστε να έχουν καλή πρόοδο στις σχολές που μπήκαν, και να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Οι φετινές πανελλήνιες ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, όχι μόνο επειδή υπάρχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας των αντιεκπαιδευτικών επιλογών του υπουργείου Παιδείας.

Περίπου 40.000 νέες και νέοι μένουν έξω από την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, αρκετοί από αυτούς ενώ έγραψαν σχεδόν άριστα, δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή προτίμησης τους.

Η ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων, αποδεικνύει ότι το σύστημα που αποφάσισε να εφαρμόσει φέτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας και ιδιαίτερων εκπαιδευτικών συνθηκών, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι ένα σύστημα άδικο, μετατρέπει τα δημόσια πανεπιστήμια για λίγους, ενώ ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να αδιαφορεί και να μην σέβεται τις θυσίες και τους κόπους των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Πολλά από τα πανεπιστήμια της χώρας θα οδηγηθούν σε υποβάθμιση αφού θα έχουν μειωμένο αριθμό πρωτοετών φοιτητών, τμήματα θα μείνουν δίχως φοιτητές. Τμήματα δασολογίας δεν θα λειτουργήσουν, και είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό την χρονιά που είχαμε αυτή τη τεράστια οικολογική καταστροφή.

Όλη αυτή η τραγική κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την Χίο. Η μείωση των εισακτέων θα δημιουργήσει προβλήματα και υποβάθμιση στα πανεπιστημιακά τμήματα του νησιού, το πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου θα οδηγηθεί σε μαρασμό, και κατ’ επέκταση αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα μέρος της αγοράς που έχει σχέση με το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι όλες και όλοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, η πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει και όχι να αποτρέπει τα παιδιά να προχωρήσουν στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να παρέχει ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Δεσμευόμαστε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την εξωφρενική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που άδικα εμπόδισε φέτος χιλιάδες νέες και νέους να προχωρήσουν στα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Το όραμα μας είναι αναβαθμισμένα δημόσια πανεπιστήμια και μόρφωση για όλους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοιτάζει πως θα ικανοποιήσει τους κολεγιάρχες στέλνοντας τους πελατεία. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως Αριστερά υπηρετούμε τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για ποιοτική δημόσια παιδεία, για μόρφωση και αξιοπρέπεια

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ