24.5.2021 6:45

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών – Ποινικοποίηση της απεργίας

Ένας από τους πλέον εμβληματικούς νόμους που δικαίωσε τους αγώνες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, είναι ο νόμος 1264/82 ο οποίος κατοχύρωσε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία.

Είναι από τους πιο προοδευτικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και έχουν προωθήσει τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι μετά από πολλούς αγώνες κατοχύρωσαν το δικαίωμα στην απεργία, την προστασία από απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, την κατάργηση της ανταπεργίας (lock out), και μια σειρά άλλα παρόμοια ζητήματα.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέλει να επιβάλλει, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία για την κήρυξη της απεργίας, ηλεκτρονική καταγραφή των συνδικάτων και των εργαζομένων συνδικαλιστών, ειδικό μητρώο για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ασκήσουν την συνδικαλιστική τους δράση, και επίσης προβλέπει προσωπικό ασφαλείας 40% σε κλάδους εργαζομένων, με σκοπό να αχρηστεύει κάθε προσπάθεια απεργιακής κινητοποίησης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη ποινικοποιεί την  συνδικαλιστική δράση, προωθεί το φακέλωμα και την χειραγώγηση των συνδικάτων, περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ευνοεί τις διώξεις σε συνδικαλιστικά στελέχη. Στόχευση της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσει και να αδρανοποιήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους ίδιους.

Επίσης ένα ακόμα καθοριστικό χτύπημα στο κόσμο της εργασίας από την κυβέρνηση, είναι η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιχειρεί να καταργήσει από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τα χαρακτηριστικά του ελεγκτικού σώματος, περιορίζει τους επιθεωρητές, και αφαιρεί την πρωτοβουλία και την δυνατότητα σχεδιασμού δράσης και ελέγχων.

Με αυτό το τρόπο δυσχεραίνεται η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και αποδυναμώνεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία θέλει ένα ΣΕΠΕ ανενεργό.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να θεσπίσει αλλαγές που ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν τολμήσει να εφαρμόσουν.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία, την συνδικαλιστική δράση, τις συλλογικότητες και τον εκδημοκρατισμό στα εργατικά σωματεία.

Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί μια δυνατή οικονομικά εργοδοσία, εκπροσωπεί τις Ελίτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί την κοινωνία, τους πολίτες, τον κόσμο της εργασίας, και ως επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές για να υπάρξει ανάπτυξη για όλους. Όχι οι λίγοι να ευημερούν, και οι πολλοί να ζουν στο σκοτάδι.   

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ