29.12.2021 8:02

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Τρία διαδοχικά ναυάγια στα νερά του Αιγαίου

Τρία θανατηφόρα ναυάγια μεταναστών συνέβησαν μέσα σε λίγες μέρες στα νερά του Αιγαίου.

Κατατρεγμένοι άνθρωποι, αδύναμοι, ξεριζωμένοι, κυνηγημένοι, προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, την πείνα, τον σκοταδισμό, τον θάνατο.

Οι πρόσφυγες είναι τα τραγικά θύματα της ιστορίας, ανεβαίνουν σε μια βάρκα γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, τα παίζουν όλα για όλα, δίνουν μάχη με τα παγωμένα νερά, και επιχειρούν το πέρασμα προς την ελπίδα, για μια καλύτερη ζωή.

Τα τρία απανωτά συμβάντα σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα, και Πάρο μας γεμίζουν απογοήτευση, θλίψη, και τεράστια οργή για μια τραγωδία που δείχνει να μην έχει τέλος.

Αυτά τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τα θαλάσσια σύνορα μας είναι προσπελάσιμα από τους διακινητές, παρά τα όσα προσπαθεί να υποστηρίξει για το αντίθετο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εντελώς αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Οι διακινητές βρίσκουν πρόσβαση στο Αιγαίο και παίζουν ανενόχλητοι με τις ζωές των προσφύγων και των μεταναστών.

Το μεγάλο Ευρωπαϊκό προσφυγικό πρόβλημα, έχει μετατραπεί με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σ ένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα γίνεται η ασπίδα της Ευρώπης και τα νησιά του Αιγαίου αποθήκες ψυχών.

Ο κ. Μηταράκης ως αρμόδιος υπουργός δείχνει να αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και του Έβρου, και προχωρά στη κατασκευή υπερδομών στις οποίες θα μένουν φυλακισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα για το νησί μας την Χίο και την υπερδομή στο Θόλος, ο κ. Μηταράκης δεν περιμένει καν την απόφαση της δικαιοσύνης, περιφρονεί το δημοτικό συμβούλιο, προσβάλλει με την στάση του την τοπική κοινωνία, και δεν δέχεται να ακούσει τις σοβαρές αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ. Μηταράκης φαίνεται πως έχουν αποφασίσει αγνοώντας την Χιώτικη κοινωνία να προχωρήσουν στη κατασκευή της υπερδομής στο Θόλος. Το νησί μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών με απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε να λέμε όχι σε τέτοια μεγάλα κέντρα κράτησης. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι μια μικρή δομή η οποία θα είναι για καταγραφή και ταυτοποίηση και έπειτα οι πρόσφυγες να μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Η κυβέρνηση αντί να χρησιμοποιεί ανούσια και ανεύθυνη συνθηματολογία για να χαϊδεύει το ακροδεξιό της ακροατήριο, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να διεκδικήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Να υπάρξουν νόμιμοι και ασφαλείς δίοδοι των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού τους, για να σταματήσουν τα κυκλώματά διακίνησης και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Κάθε Ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεχτεί να πάρει πρόσφυγες όσοι της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της. Είναι ανέφικτο και άδικο η Ελλάδα μόνη της να σηκώσει όλο αυτό το βάρος.

Το προσφυγικό ζήτημα δεν λύνεται ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ούτε με εθνικιστικές κορώνες, ούτε με λαϊκίστικη συνθηματολογία. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη θα δώσουν διέξοδο. Αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να το δεχτεί γι αυτό και έχει αποτύχει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ