24.3.2022 10:15

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: "Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια"

Να κρυφτεί προσπαθεί πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του.

Γίνεται μια ολόκληρη επιχείρηση από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, να παρουσιαστεί η ακρίβεια και οι συνέπειες της, περίπου σαν ένα φυσικό φαινόμενο, και αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, οπότε καμία κυβερνητική παρέμβαση δεν έχει νόημα.

Όλο αυτό το αφήγημα είναι ένα ακόμα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ακρίβεια δεν εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, αλλά ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και η κυβέρνηση ούτε κατάφερε να προβλέψει την εξέλιξη, και ούτε θέλησε να πάρει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Προφανώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης, είναι όμως πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους πολίτες, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα εισοδήματα να παραμένουν σταθερά ή και μειούμενα.

Η ίδια η Κομισιόν έχει προτείνει να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και πλαφόν στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως αρνείται να βάλει πλαφόν διότι μάλλον δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει υπερκέρδος στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσιζε να φορολογίσει τα υπερκέρδη, τότε αυτά τα λεφτά θα πήγαιναν προς ενίσχυση του καταναλωτή. Η επιλογή του Μαξίμου όμως είναι να ευνοήσει, να δώσει χώρο στην αισχροκέρδεια. Αυτή είναι η κυβερνητική αντίληψη σε όλο το μέτωπο της ακρίβειας.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, για τα νοικοκυριά που τελειώνει το εισόδημα τους πριν τελειώσει ο μήνας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει από τα συσσωρευμένα χρέη, είναι ανάγκη να υπάρξει πραγματική στήριξη στους πολίτες που έχουν μείνει αβοήθητοι μπροστά στο ισχυρό κύμα ακρίβειας.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την δημοσιονομική συνέπεια για να αποφύγει να πάρει μέτρα στήριξης, όμως ο κ. Μητσοτάκης την δημοσιονομική συνέπεια την ξεχνάει όταν δίνει πάνω από 6 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, σπαταλά εκατομμύρια ευρώ στις λίστες Πέτσα, κάνει φοροαπαλλαγές στη συγκέντρωση κεφαλαίου και στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, και ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με ετήσιο κόστος 1,5 δις ευρώ. Μιλάμε για ξεκάθαρο εμπαιγμό και υποκρισία της κυβέρνησης.

Η δική μας πρόταση είναι να στηρίξουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί είναι

  • η μείωση του Ελάχιστου Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, μέτρο που θα μειώσει σημαντικά τις τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο.

  • πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

  • χτύπημα της αισχροκέρδειας.

  • μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

  • αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε οι πιο αδύναμοι συνάνθρωποι μας να αντέξουν μπροστά στην απειλή της ακραίας φτώχειας.

Η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, από την πανδημία που μας πλήγωσε ανεπανόρθωτα, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, μέχρι τις δυσάρεστες διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο κοντά στη χώρα μας.

Δυστυχώς στη χειρότερη συγκυρία έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε με την κοινωνική πλειοψηφία, με τους πολλούς, και όχι με τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Δεν μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε την αισχροκέρδεια και δεν έχουμε εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα.

Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες μας, στοχεύουν στην στήριξη των Ελλήνων πολιτών και στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους. Δίνουμε τον αγώνα σήμερα από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο ως κυβέρνηση, για να κερδίσουμε τις μάχες και να καταφέρει η κοινωνία ξανά να ορθοποδήσει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ