17.12.2021 10:32

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Ανακοίνωση για το κύμα ακρίβειας και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις

Ραγδαία είναι η αύξηση της ακρίβειας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Η άνοδος του πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβριο όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ πήγε στο 4,8%, και διαψεύδει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μιλάει για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση του πληθωρισμού προοιωνίζει συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και στερήσεων ιδιαίτερα για τα μεσαία και φτωχότερα στρώματα.

Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πάρα πολύ ακριβά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το τεράστιο κόστος στη θέρμανση, και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των ενοικίων.

Αμείωτο κύμα ακρίβειας επίσης και σε βασικά αγαθά πρώτης κατανάλωσης. Αλλεπάλληλες οι ανατιμήσεις σε προϊόντα τροφίμων, απορρυπαντικά, χαρτικά και γενικότερα το κύμα ακρίβειας συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα εμπορευμάτων με αποτέλεσμα να παίρνει φωτιά ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών.

Δυστυχώς τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με νέο κύμα φτωχοποίησης. Η κυβέρνησης Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς δεν έχει προβλέψει καμία δαπάνη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δεν παίρνει κανένα μέτρο, και αφήνει τα μεσαία και φτωχότερα κοινωνικά στρώματα απροστάτευτα.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κύμα ακρίβειας και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του κράτους προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη.

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την επιτροπή ανταγωνισμού.

Επίσης για το χρέος που έχει δημιουργηθεί στη περίοδο της πανδημίας σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υπάρξει διαγραφή ενός μέρους του χρέους, και για το υπόλοιπο να ισχύσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως με την πανδημία έτσι και με την ακρίβεια δείχνει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατέψει τους πολίτες. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα, με προτεραιότητα πάντα τις ανάγκες των πολιτών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ