7.8.2019 13:27

ΣΥΡΙΖΑ Χίου: «Στη ΝΟΔΕ εκτός από το ότι έχουν θράσος είναι και αδιάβαστοι»

Η απάντηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΟΔΕ Χίου σχετικά με την αλλαγή που έκανε το νέο υπ. Παιδείας στο θέμα των δημόσιων ΙΕΚ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χίου, στην οποία  νομίζει ότι απαντάει σε  ανακοίνωση μας και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και συστολής, παραθέτουν μια σειρά από παντελώς ψευδή και ανυπόστατα επιχειρήματα για να πείσουν ότι καταργούν για το καλό μας. Επειδή όπως ήδη ξέρετε εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να αφήνουμε να αιωρούνται τα ψέματα , ας δώσουμε τα πραγματικά στοιχεία ,γιατί στην ΝΟΔΕ Χίου  εκτός από θράσος είναι και αδιάβαστοι .

ΨΕΥΔΟΣ ΠΡΩΤΟ. Αναφέρετε ψευδός ότι οι εκπαιδευτές των ΙΕΚ είναι απλήρωτοι ένα χρόνο.

 Αυτό  δεν αφορά όλους τους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ αλλά μόνο τους μη πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς ενηλίκων. Η φύση του προβλήματος είναι σύνθετη και εντοπίζεται σε μια σειρά από γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και εμπόδια, τα οποία οδηγούν στην καθυστερημένη καταβολή των χρημάτων. Συνεπώς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και ευελπιστούμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να το ξεπεράσει προς όφελος της δημόσιας κατάρτισης, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων. Θυμίζουμε όμως ότι επί Κυβερνήσεων  της ΝΔ οι εκπαιδευτές έκαναν πάνω από δύο χρόνια να πληρωθούν.

ΨΕΥΔΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ. Αναφέρετε ότι  οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ έχουν, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, στερηθεί του δικαιώματός τους να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ».

Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίστροφη. Το 2015 και το 2016 αποφοίτησαν οι πρώτοι σπουδαστές των νέων ειδικοτήτων που δημιούργησε ο Ν.4186/2013, ο «Νόμος Αρβανιτόπουλου». Σύντομα διαπιστώθηκε ότι οι απόφοιτοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης καθώς ολοκλήρωσαν τις σπουδές χωρίς να υπάρχουν οδηγοί σπουδών.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μερίμνησε για τη δημιουργία οδηγών σπουδών και αντίστοιχης τράπεζας θεμάτων και από το 2017, οι εξετάσεις διεξάγονται ομαλά από τον ΕΟΠΠΕΠ.

ΨΕΥΔΟΣ ΤΡΙΤΟ. Αναφέρετε  ότι: «έχουν προβλέψει να λειτουργήσουν τα ΙΕΚ μόνο με πιστοποιημένους εκπαιδευτές από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για την πιστοποίηση δυσχεραίνοντας την έναρξη λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ τη νέα χρονιά».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας για τους εκπαιδευτές ενηλίκων πραγματοποιούνται κανονικά τα τελευταία χρόνια, συνεπώς ο ισχυρισμός περί μη-σχετικής μέριμνας είναι απλά ψευδής. Προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ΔΙΕΚ, διαχρονικά, δίνεται η δυνατότητα της απασχόλησης μη-πιστοποιημένων εκπαιδευτικών.

ΨΕΥΔΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Αναφέρετε ότι  τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, «οργανώθηκαν χωρίς ουσιαστική μελέτη, χωρίς προετοιμασία και τεκμηρίωση και χωρίς καμία συνεργασία με στελέχη της αγοράς».

Θυμίζουμε στην ΝΟΔΕ Χίου, που δεν γνωρίζει ότι η απόφαση του ΥΠΑΙΘ ,αγνοεί και ακυρώνει τις αποφάσεις 11 Συγκλήτων, υπονομεύοντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, στερεί σημαντικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αφαιρεί τη δυνατότητα από τουλάχιστον 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ να φοιτήσουν δωρεάν σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα σπουδών, ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τις φιλοδοξίες τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου, υπερασπιζόμαστε τη δημόσια δωρεάν παιδεία και τα δικαίωμα όλων των παιδιών στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.

 Όσο η ΝΔ και η ΝΟΔΕ Χίου επιλέγουν  το ψέμα και την υποκρισία θα είμαστε κριτικά απέναντι, να αποκαθιστούμε την αλήθεια, να ασκούμε έλεγχο και να απαιτούμε απαντήσεις όταν και όπου απαιτείται. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος μας και αυτό θα κάνουμε.

.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ