25.10.2019 20:26

Συνδέουν την αποσυμφόρηση των νησιών με τις διαθέσιμες θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο της δραστικής μείωσης του πληθυσμού των μεταναστών στα hotspot των νησιών

Εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο τελικά η Κυβέρνηση θα πετύχει την πολυπόθητη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δημιουργούν οι προθέσεις του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή έτσι όπως εκφράστηκαν κατά τις επισκέψεις του σε Σάμο και Χίο.

Μιλώντας με υπηρεσιακούς παράγοντες, συνέδεσε την αποσυμφόρηση των νησιών με τις διαθέσιμες θέσεις που θα υπάρξουν από τη δημιουργία νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένα νησί αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λόγω του υπερπληθυσμού, δεν θα μπορέσει να υπάρξει παρέμβαση αν δεν υπάρξουν αντίστοιχα κενές θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση που ήδη διαμορφώνεται στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες.

Καμία δέσμευση για τη Χίο

Όλα αυτά τη στιγμή που ενώ ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στη Χίο αυξάνεται με σημαντικούς ρυθμούς, από την Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ. αφού το κύριο βάρος δίνεται στη διαχείριση της κατάστασης στη Σάμο και στη Λέσβο.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Στεφανής το μεσημέρι της Παρασκευής δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση της ΕΡΤ για το αν θα δοθούν διαβεβαιώσεις σε όσους διαμένουν στη ΒΙ.ΑΛ. για μεταφορά τους σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αρκούμενος στη δήλωση ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ