9.5.2018 21:37

Στριμώχνει ξανά την κυβέρνηση για το νησιωτικό ΦΠΑ η ΝΔ ζητώντας νέα παράταση 12 μηνών

Τροπολογία, μέσω της οποίας θα ζητείται από την κυβέρνηση η δωδεκάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος του νησιωτικού ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, φέρνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου και τη δέσμευσή ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ, ζήτησε από τους βουλευτές, Χ. Αθανασίου, Μ. Κόνσολα και Ν. Μηταράκη να καταθέσουν σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

"Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2019 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία άλλως λήγει στις 30 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με το αρ. 74 παρ.1 ν.4509/2017 (ΦΕΚ Α 201/22.01.2017). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών", σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στο τετ α τετ με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εκείνα τα νησιά που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της κρίσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει (για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η προσφυγική κρίση) το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως θα προχωρήσει και στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Σύντομα, δε, όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οδός Πειραιώς θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρότασή της για τη νησιωτικότητα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ