12.5.2017 15:34

Στη δημοσιότητα τα έγγραφα για τις συνεννοήσεις Ύπατης Αρμοστείας και Αρχαιολογίας για το Κάστρο της Χίου

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλλε ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης προς την Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τις φθορές που έχουν προξενηθεί στο Κάστρο της Χίου από τον παράτυπο καταυλισμό μεταναστών.

Στην ερώτηση ο κ. Μηταράκης σημειώνει αναλυτικά:

Το Κάστρο της Χίου, έκτασης περίπου 180.000 τ.μ., αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό μνημείο, ιδιαίτερης σημασίας για το νησί αλλά και γενικότερα για τη χώρα. Η ύπαρξή του ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ θεωρείται ότι πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την περίοδο της γενουατοκρατίας και την οθωμανική περίοδο.

Σήμερα ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό τμήμα του μνημείου αποτελεί κομμάτι και όριο για τον παράτυπο καταυλισμό μεταναστών με αποτέλεσμα αυτό να φθείρεται συστηματικά και καθημερινά. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι χρησιμοποιείται για καθημερινές οικιακές εργασίες όπως για παράδειγμα το άπλωμα ρούχων, ανοίγονται τρύπες για στήριξη σκηνών, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας λόγω ντεπόζιτων καυσίμων που είναι αποθηκευμένα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία του Κάστρου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, γεγονός που δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων του μνημείου.

Χρέος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ουσιαστική προστασία των μνημείων που έχουν πραγματική πολιτιστική αξία, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται.  Στην απάντηση σας (Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/435492/2932/6.2.2017) σε σχετικό ερώτημά μου (107/2244/27.12.2016) αναφέρετε ότι η άδεια που δόθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία είναι τρίμηνη, και χορηγήθηκε το 2015 λόγω του προσωρινού και αναστρέψιμου χαρακτήρα της εγκατάστασης. Ωστόσο έχουν ήδη παρέλθει 2,5 χρόνια και η δομή εξακολουθεί να υφίσταται.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται η Υπουργός:

1. Υπάρχει σήμερα άδεια εν ισχύ από το Υπουργείο Πολιτισμού ως προς τη λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου;

2. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου στο κομμάτι που βρίσκεται εντός του καταυλισμού;

3. Συγκεκριμένα, διεξάγονται συστηματικές αυτοψίες και έλεγχοι από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου ως προς τη χρήση του μνημείου και τις δραστηριότητες εντός αυτού; Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων και των αυτοψιών και τα σχετικά πορίσματα;  

4. Έχει γίνει σχετική επικοινωνία/ αλληλογραφία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Δήμο και τυχόν άλλες υπηρεσίες για το θέμα;

Παρακαλούμε να μας δοθούν:

1. Πορίσματα / αποτελέσματα ελέγχων και αυτοψιών των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στο χώρο του καταυλισμού μεταναστών Σούδας.  

2. Η αλληλογραφία με την Ύπατη Αρμοστεία, το Δήμο Χίο και τυχόν άλλες υπηρεσίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ