12.6.2019 18:10

"Στη Χίο της επόμενης 4ετίας θα ενώσουμε δυνάμεις"

Ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων στη Χίο μέσα στην 4ετία ο στόχος του Ν. Μηταράκη στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Με ένα βίντεο από τη Χίο μίας άλλης εποχής, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την οικογένειά του, ξεκίνησε την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ο Νότης Μηταράκης. Παρουσία φίλων, υποστηρικτών και δημοσιογράφων, ο Χιώτης Βουλευτής κι εκ νέου υποψήφιος, αναφέρθηκε στην 4ετία που μεσολάβησε, υποσχόμενος ότι θα παλέψει για τη Χίο και τους Χιώτες με τον ίδιο ζήλο που πάλεψε κι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Το 2015 κάποιοι έλεγαν ότι θα εκλεγώ και δεν θα ξαναεμφανιστώ στο νησί. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα ξανακατέβω υποψήφιος στη Χίο. Οι πράξεις μου όμως τα διαψεύδουν όλα αυτά. Όχι μόνο ήρθα, αλλά έμεινα όλη την τετραετία. Έκανα τη Χίο σπίτι μου, έφτιαξα εδώ τις παρέες μου. Και τώρα θα πάμε όλοι μαζί για μια δεύτερη θητεία», ανέφερε.

«Με εμπιστευτήκατε γνωρίζοντάς με ελάχιστα…»

Στο ξεκίνημα του απολογισμού του ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για συνειδητή απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στη Χίο, θυμίζοντας ότι το 2015, όταν όλη η Ελλάδα βάφονταν στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, η Χίος παρέμεινε γαλάζια.

Η κριτική στην κυβέρνηση

Ανατρέχοντας πίσω στην 4ετία, χαρακτήρισε την περίοδο της αντιπολίτευσης εξαιρετικά δύσκολη, σημειώνοντας ότι: «Είχαμε απέναντί μας μια κυβέρνηση όχι απλά αντίπαλη, αλλά σχεδόν εχθρική. Που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι σκοπός της είναι η πλήρης ακύρωση όλου του έργου που είχε γίνει το 2012-2014 για τη Χίο», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Θυμίζω ότι στις άμεσες ενέργειες ήταν να απεντάξει έργα σχεδόν 4 εκ. € που είχαμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ το 2014, πολλά από τα οποία αφορούσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Χίου. Έργα π.χ. για την βελτίωση της παραγωγής μαστίχας, έργα που αφορούσαν την ενίσχυση του τηλεοπτικού σήματος».

«Αδιαφορία χωρίς τέλος»

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Χιώτης Βουλευτής εστίασε στην στασιμότητα γύρω από τα μεγάλα έργα υποδομών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Τα μεγάλα έργα της Χίου έμειναν παγωμένα, αδιάφορη η κεντρική κυβέρνηση.

Πρώτο παράδειγμα το αεροδρόμιο της Χίου. Η Κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωσε τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις – το δυσκολότερο μέρος ενός δημοσίου έργου –.Με προσωπική μου ευθύνη, μέσα σε οχτώ μήνες το 2014 ολοκληρώσαμε την παραλαβή των απαλλοτριώσεων. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Για το νοσοκομείο, που η κυβέρνηση άφησε να χαθεί δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και αδιαφόρησε για την εκμετάλλευση της περιουσίας του.

Για το Δικαστικό Μέγαρο, τις φυλακές, το λιμενικό σύστημα στα οποία δεν είδαμε πρόοδο.

Η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στις υποδομές.

Για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών που έπρεπε να επιμείνω με πολλές ερωτήσεις και στο τέλος να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει επερώτηση για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να πληρώσει.

Όπως αντίστοιχα χρειάστηκε διαρκής πίεση για την αποζημίωση όσων επηρεάστηκαν από την μεταναστευτική κρίση».

Άτυπο συντονιστικό συμβούλιο

Αναλύοντας τη σκέψη του, ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα συζητούν για λύσεις με στόχο τη Χίο της επόμενης 4ετίας.

«Δεσμεύομαι ότι θα προτείνω ξανά ένα άτυπο συντονιστικό συμβούλιο με την συμμετοχή των δύο βουλευτών(και ελπίζω και ο δεύτερος συνάδελφος να τη στηρίξει), δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης, θεσμικοί φορείς για να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ολιστικά: καθένας από το πόστο του, με τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος και τους πόρους που διαθέτει», ανέφερε.

Οι 4 άξονες της επόμενης 4ετίας

Κλείνοντας ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο σχέδιο των 4 πυλώνων πάνω στο οποίο δεσμεύτηκε να εργαστεί και το οποίο όπως είπε έχει παρουσιάσει εδώ κι ένα χρόνο σε Χίο, Ψαρά κι Οινούσσες.

Πρώτος πυλώνας η οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις:

 • Στροφή των νέων στη ναυτιλία και εδώ χρειαζόμαστε να εμπλέξουμε και τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
 • Η αύξηση των θέσεων εργασίας στη θάλασσα θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας στη ξηρά: σε γραφεία προσωπικού, σε πάροχους εκπαίδευσης και άλλων συνοδών υπηρεσιών. Έτσι θα γίνει η Χίος ναυτιλιακό κέντρο. Κέντρο ναυτοσύνης. Με συνέργειες με τις Σχολές αλλά και το Πανεπιστήμιο, που θα ενισχύσουμε αποφασιστικά.
 • Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με δράσεις ενίσχυσης του brandname της Χίου, κίνητρα για νέες σύγχρονες τουριστικές μονάδες, επενδυτικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως ενίσχυση των υποδομών στις οποίες θα αναφερθώ πιο κάτω.
 • Να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που συνολικά διαμορφώνουν το τουριστικό μας προϊόν.
 • Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, έμφαση στα ιδιαίτερα προϊόντα μας, έχοντας ως πρότυπο τη μαστίχα. Αναπτύσσοντας συνέργειες με τον τουρισμό.
 • Ενίσχυση της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, βασισμένοι στο δαιμόνιο του Χιώτη. Δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες, όπου η απόσταση της νησιωτικότητας παύει να αποτελεί παράγοντα κόστους.

Δεύτερος πυλώνας η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής:

Η Νέα Δημοκρατία σταθερά τάσσεται υπέρ της στήριξης των πιο αδύναμων και τη διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας. Με δράσεις όπως επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρόσβαση κάθε παιδιού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στήριξη της οικογένειας εν γένει, αλλά και της μονογονεϊκής οικογένειας.

Εδώ στη Χίο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κινητοποιηθεί η διασπορά, αλλά και η εφοπλιστική κοινότητα και να αναπτυχθούν επιπλέον κοινωφελείς δράσεις, όχι όμως αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα.

Τρίτος πυλώνας η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος:

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η κυβέρνηση έβαλε την τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα ασύγκριτα μεγαλύτερο των πόρων, των μέσων, αλλά και των αντοχών της. Δίχασε την κοινωνία και αυτό είναι ασυγχώρητο.

«Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι από την πρώτη στιγμή:

 • ουσιαστική φύλαξη των συνόρων,
 • διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες,
 • καμιά μόνιμη παραμονή στα ακριτικά νησιά,
 • επίσπευση και αποδοτικότερη οργάνωση των διαδικασιών ασύλου,
 • διαφανής διαχείριση δημοσίου χρήματος,
 • στήριξη τοπικών κοινωνιών.
 • Πάντα σε πνεύμα σύμπνοιας, διαλόγου και ανθρωπισμού», είπε.

Τέταρτος πυλώνας οι υποδομές, οι οποίες αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη.

«Το αεροδρόμιο αποτελεί το πρωταρχικό προσωπικό μου στοίχημα, ώστε επιτέλους να αποκτήσει η Χίος ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Διαφωνώ με την δικαιολογία του Υπουργείου ότι περιμένει τους δρόμους από Δήμο και Περιφέρεια. Το Υπουργείο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πρέπει να κινηθούν άμεσα, τάχιστα και αυτόνομα. Και για την επέκταση του διαδρόμου αλλά και για την επέκταση και ανακαίνιση του κτηρίου», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης και προσέθεσε: «Και μετά έχουμε τα άλλα σημαντικά έργα, την ύδρευση και άρδευση, την ανάδειξη και αξιοποίηση του λιμενικού συστήματος, το νοσοκομείο, τα δικαστήρια, τις δικαστικές φυλακές.

Προχθές επισκέφτηκα για άλλη μια φορά το Τελωνείο. Αποτελεί την βασική πύλη εισόδου του νησιού μας και είναι απαράδεκτο. Πρέπει να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί. Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες μας.

Τέλος χρειαζόμαστε ένα ειδικό σχέδιο που θα αφορά αποκλειστικά τα μικρότερα νησιά μας Ψαρά και Οινούσσες καθώς και την Αμανή. Περιοχές που χρειάζονται δημογραφική ενίσχυση.

Με φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους, σταθερή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας και υγείας, σταθερές συγκοινωνίες, «άνοιγμα» σε νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και αξιοποίηση τοπικών προϊόντων προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα».

«Ώρα για ουσιαστική παραγωγή έργου»

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ο Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι στόχος του είναι μετά από 4 χρόνια να σταθεί απέναντι στους Χιώτες και να τους παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο.

«Στη Χίο ενώνουμε δυνάμεις! Ενώνουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του. Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για να πάμε τον τόπο μπροστά. Οι συνθήκες είναι ώριμες να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών. Τώρα μπορούμε!», κατέληξε.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ