20.11.2020 16:07

Στη Βουλή το θέμα για την στήριξη των πληγέντων της Σάμου

Δήλωση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης για την επείγουσα στήριξη που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Σάμου που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό.

Ο βουλευτής εξέθεσε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, λόγω των σοβαρών ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και άλλα κτίρια. Τόνισε ότι ουδεμία ενίσχυση έχει καταβληθεί μέχρι τώρα σε κατοίκους και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες και να προβούν σε επισκευαστικές εργασίες. Επιπλέον, κατέθεσε προτάσεις που αφορούν το στενότερο πεδίο αρμοδιοτήτων που αφορούν το ερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, όπως την καταβολή ποσού επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις της Σάμου υψηλότερου από εκείνο που προβλέπεται για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας καθώς και την εξασφάλιση πόρων και εργαλείων για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης που θα πρέπει να εκπονήσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη Σάμο.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός από την πλευρά του ανέφερε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα του Υπουργείου, τα οποία έχουν ως άξονά τους την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και την παροχή διαφόρων διευκολύνσεων. Τα μέτρα, όμως, αυτά δεν απαντούν στις άμεσες, πιεστικές ανάγκες κατοίκων και επιχειρήσεων της Σάμου. Αν και ο κ. Υφυπουργός ανήγγειλε την προκαταβολή ενισχύσεων σε πληγέντες, δεν προσδιόρισε το χρόνο πίστωσης των ποσών αυτών. Επιπλέον, απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση στην πρόταση που διατύπωσε ο Α. Μιχαηλίδης για καταβολή εφάπαξ, έκτακτης ενίσχυσης στους πληγέντες, όπως έχει δοθεί σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Υφυπουργός επιφύλασσε όμως την πλέον δυσάρεστη έκπληξη για το τέλος της απάντησής του: δήλωσε ότι για την καταβολή ενισχύσεων στις επιχειρήσεις της Σάμου θα απαιτείται βεβαίωση μη πτώχευσής τους όχι για τον τελευταίο μήνα, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, αλλά για το τελευταίο τρίμηνο. Με άλλα λόγια, τη χρονιά εκδήλωσης της πανδημίας και των σημαντικών προβλημάτων που αυτή επέφερε για τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις του νησιού, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα κριτήρια ενίσχυσης!

Εφόσον πράγματι ισχύει αυτή η υπουργική αναφορά, απαιτείται η άμεση απόσυρση αυτού του νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και ανάλγητης υφής μέτρου της κυβέρνησης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ