7.2.2020 15:30

Στη Βουλή το μέτρο της δάσωσης για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσω Μιχαηλίδη

Ερώτηση αναφορικά με το μέτρο της δάσωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συνυπογράφεται από άλλους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέτρο της δάσωσης (υπομέτρο 8.1 του ΠΑΑ) είναι πολλαπλά ωφέλιμο, καθώς συνδυάζει την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους και την εν γένει η άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το σημαντικό σημείο όσον αφορά τα νησιά και ειδικά τη Χίο, είναι ότι μετά από πρόταση των μαστιχοπαραγωγών, ο Α. Μιχαηλίδης είχε εισηγηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης έκτασης από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου. Η εισήγηση αυτή, στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας, είχε γίνει δεκτή και είχε ενταχθεί στην 1η τροποποίηση του ΠΑΑ το καλοκαίρι του 2017. Δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών δάσωσης, η ειδική αυτή πρόβλεψη αναμένεται να διευκολύνει τη φύτευση νέων μαστιχόδεντρων στη Χίο, αλλά και γενικά να ευνοήσει τη δάσωση και να δημιουργήσει εναλλακτικούς, φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος

Οι Υπουργοί ερωτώνται πότε θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το εν λόγω μέτρο και καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι θα διατηρηθεί η θετική πρόβλεψη για τα νησιά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ