20.2.2019 11:50

Σιωπηρή παράταση της λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ.;

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» εμπλέκει Δήμο και Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μία άτυπη συνεννόηση για το μέλλον του hotspot

Σχέδια επί χάρτου είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν τα νέα hot-spot σε Χίο και Σάμο που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ελέω προεκλογικής περιόδου. Παρά την αναγκαιότητα να υπάρξουν νέες δομές, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα δύο νησιά αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζονται απρόθυμα να συγκρουστούν με τις τοπικές κοινωνίες που βέβαια θεωρούν ότι νέες δομές σημαίνει φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων. Μετά τις κινητοποιήσεις στη Σάμο, και στη Χίο οι κάτοικοι δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι» για να μη δημιουργηθεί νέο κέντρο.

Η μεταφορά σε άλλο σημείο του hotspot (ή κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης – ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ στη Χίο, η οποία πολλάκις έχει εξαγγελθεί, είναι στην πράξη επιβεβλημένη, εφόσον το υπάρχον βρίσκεται σε έκταση του δήμου και η σχετική μίσθωση έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Μάλιστα, ο Δήμος Χίου σε αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για παράταση του χρόνου μίσθωσης της συγκεκριμένης έκτασης έχει ήδη απαντήσει αρνητικά, ζητώντας από το υπουργείο να παραδώσει τη ΒΙΑΛ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση έκτασης στη Χίο για τη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης την τελευταία στιγμή (στις 5 Φεβρουαρίου) και δίνοντας πολύ μικρό περιθώριο για κατάθεση σχετικών προτάσεων. Κύκλοι του υπουργείου, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανέφεραν ότι δεν βρέθηκε χώρος και το πιθανότερο είναι να «ενεργοποιηθεί και πάλι η προκήρυξη όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο κατάλληλες».

Όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του hotspot στη ΒΙΑΛ, η οποία τυπικά είναι παράνομη, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο δήμος θα δώσει παράταση κάποιων μηνών προκειμένου να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ