15.4.2020 18:43

Σε ετοιμότητα για νέα τουρκική πρόκληση: Καταδρομείς σε Έβρο και νησιά

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι Ένοπλες Δυνάμεις για ενδεχόμενη νέα τουρκική πρόκληση στον Έβρο και το Αιγαίο.

Ορεινοί καταδρομείς από τις "βόρειες" Μοίρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Έβρο και αμφίβιοι στα νησιά υποστηριζόμενοι από άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν αναλάβει καίριο ρόλο στην υπεράσπιση των συνόρων. Με την εγρήγορση να παραμένει πάνω στο ποτάμι και τον "κόκκινο" συναγερμό να συνεχίζεται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας οι δυνάμεις αποτροπής ανασυντάσσονται και οι επίλεκτοι "πρασινομπερέδες" ενισχύουν την παρουσία τους σε "κρίσιμες" περιοχές.

Το βάρος όμως μετά τον Έβρο πέφτει στα νησιά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας έπειτα και από τις πληροφορίες που φτάνουν από την Τουρκία και κάνουν λόγο για συνεχείς μετακινήσεις μεταναστών προς τα παράλια. Καίριο ρόλο στην επιχείρηση "αποτροπή στη θάλασσα" αναλαμβάνουν οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομέων μαζί με τις δυνάμεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Εδώ και αρκετούς μήνες τα στελέχη των ΕΤΕΘ στα νησιά του βορείου,κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου με συνεχείς περιπολίες ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν στήσει ένα ‘’δίχτυ’’ επιτήρησης.

Τις τελευταίες όμως εβδομάδες η κινητοποίηση των αμφίβιων καταδρομέων έχει κορυφωθεί. Η ανησυχία των Ελληνικών αρχών για μαζική "απόβαση" υποκινούμενων μεταναστών προέρχεται τόσο από δηλώσεις όσο και από προετοιμασίες στα Τουρκικά παράλια οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση της Αθήνας.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει αποφασίσει να ενισχύσει τις επίλεκτες δυνάμεις σε ακριτικά νησιά κυρίως στα μικρότερα και με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων από επίλεκτες Μονάδες. Αξιοποιώντας πληροφορίες στοχεύει να έχει συνεχή παρουσία σε "κρίσιμα" μικρονήσια του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου ώστε να μην αιφνιδιαστεί από οποιαδήποτε κίνηση των γειτόνων.

Σε κάθε περίπτωση που οι αμφίβιες δυνάμεις προκληθούν έχουν διαταγές να ενεργήσουν ψύχραιμα μεν αλλά αποφασιστικά. Όπως έκαναν πριν από λίγες ημέρες στην Κω όταν το Magna στο οποίο επέβαιναν και περιπολούσαν δέχτηκε παρενόχληση από Τουρκική ακταιωρό. Στα νησιά οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν αναλάβει με φανερή και μη παρουσία στην πρώτη γραμμή αποτροπής να στείλουν το μήνυμα ότι η αντίδραση εάν χρειαστεί θα είναι όμοια με αυτή στον Έβρο.

ΠΗΓΗ: Κώστας Σαρικάς | Newpost.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ