2.8.2017 10:52

Ψηφίζουν τροπολογία για να «παστώνουν» πρόσφυγες στις δομές ταυτοποίησης και φιλοξενίας

• Παρέχεται η δυνατότητα παρέκκλισης από τις πολεοδομίες διατάξεις και διασφαλίζονται υπαίθριοι χώροι μόλις 20% της συνολικής έκτασης των δομών

Ποια ανομολόγητα σχέδια κρύβει ύποπτη τροπολογία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής; Η τροπολογία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και την υπογράφουν, εκτός του κ. Μουζάλα, οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΟλγαΓεροβασίλη, Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει δυνατότητα «παρέκκλισης από πολεοδομικές ή άλλες διατάξεις για τις ανάγκες εγκατάστασης κάθε είδους δομής ταυτοποίησης, υποδοχής ή φιλοξενίας». Στο νόμο 4375/2016 προβλεπόταν ότι το συνολικό ποσοστό κάλυψης του εκάστοτε οικοπέδου όπου θα κτιζόταν τέτοια δομή δεν μπορούσε να ξεπερνά το 30%. Στην τροπολογία που αντικαθιστά το συγκεκριμένο άρθρο δεν γίνεται αναφορά σε ανώτατο ποσοστό κάλυψης παρά μόνον ότι «πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη υπαίθριων χώρων και δικτύου εσωτερικών μετακινήσεων οχημάτων και πεζών με επιφάνεια τουλάχιστον 20% της συνολικής έκτασης».

Με άλλα λόγια, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων η διάταξη που ισχύει επέτρεπε να κτισθούν τα 3 στρέμματα. Η προτεινόμενη επιβάλλει να μείνουν ελεύθερα τα 2 στρέμματα. Η διατύπωση γεννά σοβαρά ερωτηματικά, καθώς η έλλειψη χώρου είναι τεράστιο πρόβλημα, ειδικά στα νησιά όπου πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάνουν καθημερινά και εγκλωβίζονται εκεί, ενώ η κυβέρνηση έχει προς το παρόν αποτύχει να πείσει για τη δημιουργία νέων δομών. Αυτό γεννά έναν υπερπληθυσμό (κοινώς «πάστωμα») ατόμων, γεγονός που οδηγεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία σε εξεγέρσεις.

Έχει σχέση με Χίο;

Στην παρούσα χρονική περίοδο μεγάλη εκκρεμότητα για το κυβερνητικό επιτελείο παραμένει η δομή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στη Χίο. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορούσε να έχει διπλή εφαρμογή για τις ανάγκες του κυβερνητικού σχεδιασμού στο νησί μας. Είτε έχουν γίνει εκτιμήσεις για την περίπτωση του 18ου χλμ. της οδού Χίου – Βολισσού, επελέγησαν δημόσιοι χώροι, που όμως δεν αρκούν, είτε διαπιστώνεται ότι ο σχεδιασμός για το 18ο δεν προχωρά, οπότε είναι αναγκαίος ο ανασχεδιασμός της ΒΙΑΛ κι εκεί προκύπτουν πολεοδομικές απαγορεύσεις, που επιχειρούνται να ξεπεραστούν με την συγκεκριμένη τροπολογία.

Πρόκληση

Στην ίδια τροπολογία πάντως χορηγείται δυνατότητα κατά παρέκκλιση διενέργειας προμηθειών (αγνώστου ύψους δαπάνης) με «κατάτμηση των διαγωνιστικών διαδικασιών», «μέχρι τη σύσταση και στελέχωση τη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και πάντως το αργότερο μέχρι τις 31/12/2018»!

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ