25.5.2017 18:16

Πρόταση λογικής λίγο πριν πλακώσουν τα ΜΑΤ από τον Χρ. Καραχάλιο

Παρέμβαση του Χρήστου Καραχάλιου

Υπερβαίνει τις γραμμές τακτικής το κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., Χρ. Καραχάλιος, και προ του αδιεξόδου καταθέτει πρόταση – γέφυρα 4 σημείων προκειμένου να αποφευχθεί η διαφαινόμενη αυριανή σύγκρουση κυβέρνησης και κοινωνίας της Χίου. Σε άρθρο του αναφέρει:

 

«Παρακολουθώ με εξαιρετική προσοχή, όπως όλοι σχεδόν, τις εξελίξεις για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο νησί μας. Είναι πασιφανές πλέον ότι βρισκόμαστε στην κρίσιμη στιγμή. Στιγμή που δεν προσφέρεται για κανενός είδους εκμετάλλευση από κανέναν, αν και κάποιοι το επιχειρούν. Στιγμή που απαιτεί σύνεση και αποφάσεις. Στιγμή που δεν προσφέρεται για να μετρήσουμε τις ευθύνες όποιων έχουν ή έχουν αποφύγει να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Όλοι αγωνιούν και για την ασφάλεια και για την κανονικότητα της ζωής στο νησί, αλλά και για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σε όσους από τους πρόσφυγες – μετανάστες διαμείνουν και για όσο διάστημα διαμείνουν στο νησί. Προφανώς για εθνικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κανενός είδους μόνιμη εγκατάσταση που να αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Εκτιμώ ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους.

Καταθέτω δημόσια προς όλους τα παρακάτω σημεία – για τη διαχείριση σήμερα -  και καλώ όλους όσοι εμπλέκονται θεσμικά να κινηθούν άμεσα και επιτέλους να έχουμε σοβαρές αποφάσεις.

Α. Άμεση αναστολή της απόφασης για εγκατάσταση ΠΡΟΚΕΚΑ  στους Ολύμπους. Καμία λύση δεν μπορεί να επιβληθεί με ΜΑΤ.

Β. Είναι κοινή η αποδοχή ότι απαιτείται έλεγχος της παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με διάσπαρτες και πολλαπλές δομές. Είναι όχι απλώς το χειρότερο σενάριο, αλλά το καταστροφικό για τη Χίο. Απαιτείται μία δομή που μπορεί να εξασφαλίζει πολλαπλές λειτουργίες.  Επιχειρησιακά είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Μπορούμε να συζητήσουμε το ποιές και το που. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή πρέπει αφενός να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου έλεγχος.

Γ. Άμεση απόφαση - με όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποδοχή - για την εξεύρεση χώρου. Είναι προφανές ότι δεν θα είναι όλοι σύμφωνοι για το χώρο.

Δ. Σαφές χρονοδιάγραμμα που να παρακολουθείται από τους τοπικούς φορείς η ακριβής ροή του για την υλοποίηση όλων όσων συμφωνηθούν.

Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου - που έχει προκληθεί από τους ίδιους – βρίσκεται στα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης. Έχουν, αν θέλουν, τη δυνατότητα να διασώσουν την κατάσταση, παρά τη μειωμένη αξιοπιστία τους, αντί να «απειλούν» με ΜΑΤ.»

 

Καραχάλιος Χρήστος

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ